2024. március 28., csütörtök

Parasztolimpia Topolyán

Szombaton még lehet jelentkezni – Bangó Margit-koncert a vásártéren

Vasárnap rendezik meg Topolyán a sorrendben nyolcadik Vajdasági Parasztolimpiát. A rendezvény a Sarlós Boldogasszony templomban az újkenyér-szenteléssel kezdődik.

A vásártérről 8 óra 30 perckor indul a lovas, fiákeres felvonulás: az új búzából készült friss kenyeret a gazdák a községi elöljárók kíséretében megszentelésre viszik a nagytemplomba. Ft. Fazekas Ferenc Tisza menti főesperes 9 órától celebrálja a kenyérszentelő misét.

Ezt követően a vásártéren déltől várják a látogatókat, kezdődik a főzőverseny, majd 13,30-kor a verseny. A tavalyihoz hasonlóan – nemcsak erős, ügyes férfiak, hanem hölgyek is nevezhetnek a játékos vetélkedőre. A Legnagyobb paraszt megtisztelő címe mellett a Legügyesebb parasztlány címért is zajlik majd a verseny. A fődíj a hölgyek mezőnyében ezúttal is egy Capriolo kerékpár, a Legnagyobb Paraszt most is egy bikaborjúval gazdagodik. Idén új kategóriát is hirdettek a 16 és 21 év közötti fiatal parasztlegények számára. A legügyesebb ifjú is nyereményben részesül, ami egy táblagép lesz. A parasztolimpikonok gumicsizma-hajításban, petrencerúd -tartásban, szalmabála-hordásban és egyéb látványos parasztolimpiai versenyszámban mérettetnek meg. A nevezés díjtalan. Várják a jelentkezőket játékosnak a rendezvény Facebook-oldalán, illetve a 062/1009-763-as telefonszámon augusztus 18-ig. Este 21 órakor Bangó Margit fellépése zárja a napot. A szervezők – a topolyai Gazdakör, a Topolyai Termelők Egyesülete és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége – a gyerekek számára rajzpályázatot hirdettek, amelynek témája a környezetvédelem. A legjobb rajzok készítői között malacot sorsolnak ki. Minden 4 és 14 év közötti gyermek jelentkezhet egy otthon előre elkészített, vagy a helyszínen tetszőleges technikával megalkotott rajzzal. A főzőverseny eltér az előző évi versenyektől, ugyanis most szürkemarhából fő a bográcsos. A nevezés 1500 dinár, ezért jár a hús, a kenyér és a tűzifa. Jelentkezni a 063/1077-640-es és a 024/712-403-as telefonszámon lehet.

Mint megtudtuk, péntekig 30 férfi és 20 nő jelentkezett versenyzőnek, s külön attrakciónak számít, hogy néhány mezőgazdasági szakpolitikus is bekapcsolódik majd a játékba.