2024. április 25., csütörtök
TECH-SAROK

Mennyibe kerül a külföldi mobilozás?

Roaming-kisokos kezdőknek és haladóknak: telefon, mobilnet, sms

Nemcsak a külföldi mobilozás drága, hanem itthon, az ideérkezett külföldiekkel való beszélgetés is, mert mindkettő árát a roamingdíjakkal szabályozzák. Ám a szolgáltatóknál időlegesen aktiválhatók olyan csomagok, amelyekkel csökkenteni lehet a roamingárakat. A roaming milyen terheket róhat ránk?

Üdülési szezon van, a Telenor ezért összeszedte az ügyfelek leggyakoribb kérdéseit a külföldi telefonálással, netezéssel kapcsolatban, hogy felhívja a figyelmet a legfontosabb tudnivalókra, és megkíméljen az esetleges túlköltekezéstől.

Roaming vagy nemzetközi hívás?

Az ügyfélszolgálaton sokan érdeklődnek arról, hogy mi a különbség a roaming és a nemzetközi hívás között. Nos, a helyzet a következő. Roamingnak, vagy magyarul barangolásnak azt nevezzük, amikor valaki szerb telefonszámmal utazik külföldre, és ott használja azt. Nemzetközi hívásról ezzel szemben akkor beszélhetünk, amikor a mobilozó külföldi telefonszámot hív egy szerb számról.

Vegyük figyelembe azt is, hogy milyen országokon utazunk át, a roaming használatához általában nincs szükség külön aktiválásra, a szolgáltatás automatikusan működésbe lép. Amikor ez megtörténik, a szolgáltató egy üzenetben küld tájékoztatást az adott hálózat használatára vonatkozó perc-, SMS- és adathasználati díjakról.

Ha viszont valamilyen speciális csomagunk van, érdemes lehet még az utazás előtt tájékozódni, mert elképzelhető, hogy más szabályok vonatkoznak reá: egyes tarifáknál az adatroaming engedélyezését az ügyfélszolgálaton kell kérni.

Előfordulhat, hogy megugrik a számlám?

Az utazás előtt célszerű végiggondolni, hogy milyen országokat fogunk érinteni, mert lehet köztük olyan is, amelyik más díjzónába esik, és az sem mindegy, hogy prepaid vagy postpaid számlázásunk van. Postpaiddel, ha mondjuk Magyarországra utaznánk, és a Telenor szolgáltató Standard MB tarifája aktiválódik a telefonom, a nap végéig még ellenőrizhetjük, és a Standard MB tarifát átválthatjuk a 10 MB-os vagy az 50 MB-os tarifára. A tarifacsomag aktiválása ingyenesen megtörténik, ám a különböző tarifák eltérőek lehetnek a számlázást tekintve. A standardon a kapcsolat létrehozása 7,01 dinár, míg a 10 és 50 MB-s tarifánál 79,9 dinár. A fogadott hívás a standardon 44,9, míg a további kettőn 9,9. A hívás pedig a standardon 109,9 dinár, míg a 10 és 50 MB-s tarifánál 49,9. Az SMS 27,9 a standardon, míg a további kettőn 29,9. Az MMS kimenő 30, míg a bejövő 15 dinár.

Az internetnél a 10 MB-s tarifán, 0,32 din/kB az első 3 megabájtért, a következő 7 MB ingyenes. A maximális terhelés 990,00 dinár. Számlázás 1 kilobájtonként történik.

Az 50 MB-s tarifán, 0,26 din/kB az első 15 megabájtért, a következő 35 MB ingyenes. A maximális terhelés 3990 dinár. Számlázás 1 kilobájtonként.

Az internet a Standard MB-s tarifán, 6,00 din/kB az első 5 kilobájtért, továbbá 89,9 100 kilobájtonként.

Magyarország az első roamingzónában található, míg az ötödik roamingzónában a műholdas kapcsolások és tengervízi kommunikációk. Az MTS árazásai parányival olcsóbbak.