2023. május 29., hétfő

Junckernek írt panaszt a román kormányfő

Viorica Dancila román miniszterelnök az Európai Bizottság vezetőinek írt levelében úgy értékelte: erőszakkal próbálják félreállítani legitim kormányát a tüntetéseket bátorító ellenzéki politikusok.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

A szociáldemokrata kormányfő a jobboldali Klaus Iohannis államfőre is panaszkodott, amiért az ahelyett, hogy ellátná alkotmányos - a politikai erők, illetve az állami intézmények és társadalom közötti - közvetítői szerepét, a kormányt vádolta, és a tüntetések folytatására buzdított.

Az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy Jean-Claude Junckernek, az EB elnökének és Frans Timmermansnak, az EB első alelnökének címezte a levelet a román kormányfő, amire a testület hamarosan válaszolni fog.

Egy hete húszezren tüntettek a korrupció ellen Bukarestben, a tiltakozók között volt sok külföldön élő román állampolgár is. Több mint 3 millióan hagyták el az országot, legtöbbjük a kilátástalanság és az alacsony bérek miatt.

A román kormány bírálói szerint amíg a korrupciót nem szorítják vissza, csak romlik a helyzet az országban.

A román miniszterelnök szerint a múlt pénteki tüntetésen a csendőrség a "hatályos törvények alapján vetett véget" az erőszakos cselekményeknek, amelyek során a tömegbe vegyült rendbontók több ízben megpróbáltak betörni a kormány székházába.