2024. április 19., péntek

Még lehetsz egyetemista…

Közeledik a szeptember. A második felvételi körben azok a végzős középiskolások is megpróbálnak majd bekerülni az egyetemre, akik valami miatt lemaradtak az első felvételi körben, vagy meggondolták magukat. Hová pályázhatnak? Erről beszélgettünk dr. Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási segédtitkárral.

Hogyan alakult Vajdaság területén az állami költségvetés terhére iratkozó hallgatók száma?

– Szerbia területén 86 állami karra 65 749 hallgatót vártak az első iratkozási-felvételi körben, míg a szakfőiskolákon 444 akkreditált programra lehetett felvételizni. Ebből Vajdaságban 5424 érettségizőnek volt lehetősége az Újvidéki Egyetem karain az állami költségvetés terhére bekerülni, míg a szakfőiskolákon 1075 helyre az állami költségvetés terhére – tájékoztatott bennünket dr. Halasi Szabolcs.

Mennyi szabad hely várja az érettségiző diákokat szeptemberben?

– A lezajlott júniusi felvételi után fennmaradt több mint 700 hely az állami költségvetés terhére az Újvidéki Egyetem karain. Csak a legnépszerűbb karon, az Orvostudományi Karon telt meg a létszám, a többi karon azonban maradtak helyek. Nyilván nem a legnépszerűbb szakokra lehet még pályázni. A Bölcsészettudományi Karon például a pedagógia, pszichológia, anglisztika tanszakra elegen jelentkeztek, de a Magyar Tanszéken maradt 10 hely. A szakfőiskolákon, ahol magyarul is lehet tanulni, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán és az Óvó-Edzőképző Szakfőiskolán maradt 38, illetve 40 hely az állami költségvetés terhére.

A leendő hallgatóknak a középiskolai eredmény és a felvételi vizsga eredményeként összesen 51 pontot kell összegyűjteniük ahhoz, hogy az állami költségvetés terhére tanuljanak. Viszont ahhoz, hogy bekerüljenek csak valamelyik felsőoktatási intézménybe, elegendő a minimum 30 pont. Természetesen lesz rangsorolás, és erősebb mezőnyben a minimum pontszám kevés lesz.

Hogyan alakulnak a tandíjak az önköltséges hallgatók részére?

– Ha valakinek nem sikerül bekerülnie az állami költségvetés terhére, az nem a legjobb opció, de nem is tragédia, mert a tandíj 50 000 és 125 000 dinár között mozog (a legmagasabb a Művészeti Akadémián), minden egyes kar azonban lehetővé teszi a hallgatónak, hogy azt részletben törlessze. És a második évfolyamon már átkerülhet a költségvetés terhére, ha jól veszi a vizsgákat. Nyilván a jövendőbeli hallgató érdeke bekerülni az állami költségvetésre.

Mindenkit bátorítok, aki eldöntötte, hogy szeretne felsőoktatási intézményben tanulni, viszont az első körben lemaradt a felvételi vizsgáról, próbálja meg. Jelentkeznie kell szeptember 3-án, 4-én. A felvételire 5-én és 6-án kerül sor. Az elsődleges rangsor megjelentetése után lehet fellebbezni. A végleges rangsoron szereplők szeptember 10–12-én iratkoznak be. A felvételi-költségekre intézményektől függően 2000-től 8000 dinárt kell befizetni, a beiratkozási költségek pedig 5500–6500 dinár között mozognak. Ezek a kiadások terhelik mind az állami, mind a magánköltségen tanulókat.

Mely karokon mennyi férőhely maradt?

– Az újvidéki Mezőgazdasági Karon 115 férőhely maradt állami költségvetésen, a Természettudományi–Matematikai Karon 159 hely, a Művészeti Akadémián 34, az újvidéki Műszaki Tudományok Karán 79, a Technológiai Karon 37 hely, a Bölcsészettudományi Karon 33, a szabadkai Építőmérnöki Karon 62, a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Technikai Karon 77, a szabadkai Közgazdasági Karon 79 hely maradt. Ezenkívül az újvidéki Jogtudományi Karon 3 hely várja az affirmációs intézkedések alapján a végzős diákokat. Az Orvostudományi Karon egyáltalán nem maradt hely sem az állami költségvetésen, sem az önköltségen tanulók számára, csak az angol nyelven folyó képzésen maradtak szabad férőhelyek, ahol 4500 euró az évi tandíj. Minderről részletesebben a karok honlapján tájékozódhatnak a leendő hallgatók.

A zombori Pedagógiai Karon ebben a tanévben mindenki az állami költségvetésen tanulhat, mivel kevesen jelentkeztek. A Magyar Nyelvű Tanítóképző Karon, a kar kampányának köszönhetően, minden állami költségvetésen tanuló hely be van töltve. Csupán 13 hely maradt az önköltséges hallgatók részére, akik óvópedagógusnak vagy tanítónak készülnek.

Mladen Šarčević oktatási miniszter úr átiratot küldött az állami és a magánkaroknak, hogy minden egyes kihelyezett tagozatukat, amely nem lett akkreditálva, zárják be….

– Amelyik tagozat nincsen akkreditálva, azt nagy valószínűséggel bezárják, a hallgatókat áthelyezik az anyaintézetbe, hogy a tanulmányaikat ott fejezzék be. Ha az intézmény ezt nem tudja teljesíteni, köteles visszaadni a hallgatóknak a befizetett a pénzt. Ezt azért fontos elmondani, mert vannak konzultációs központok Vajdaság területén, Szerbia területén is, amelyek megtalálták a kiskapukat a törvényben. A miniszter úr ennek kiküszöbölésére törekszik.

A külföldi egyetemek nyilván akkreditálva vannak hazájukban, viszont számukra is szükséges beszerezni az engedélyt az Oktatási Minisztériumtól, anélkül nem működhetnek. A hallgatók iratkozás előtt jól teszik, ha ellenőrzik, hogy a konzultációs központ akkreditálva van-e.

Egyébként jelenleg 120 új program vár akkreditálásra. A Felsőoktatási Nemzeti Tanács megalapította a Nemzeti Akkreditációs Testületet. Kiválasztotta az Akkreditációs Bizottságot is, viszont a recenzensek számára, akik a programokat átnézik, csak augusztus 16-án hirdették meg a pályázatot. Várhatóan az év végéig kiválasztják őket, és utána kerülhet sor a programok mind tartalmi, mind formai értékelésére. Újítás lesz, hogy a dokumentumokat elektronikusan is fel lehet tölteni, nem kell majd az intézetnek egy csomó dokumentumot bevinni a minisztériumhoz, és átadni az akkreditációs kérelemmel együtt. Ez a könnyítés, korszerűsítés a 2017 októberében elfogadott az új felsőoktatási törvénnyel összhangban történik – mondta Halasi Szabolcs, majd hozzáfűzte: régen nem volt olyan egyszerű továbbtanulni, mint manapság. Aki az újvidéki Európa Kollégiumban vagy valamelyik Egyetemista Központban lakik (Újvidék, Szabadka, Zombor, Nagybecskerek), és az MNT ösztöndíjával tanul (az idén 400-an részesülhetnek támogatásban), jelentős anyagi terhet vesz le a szülei válláról.