2024. március 28., csütörtök

Még egy forgalmas hétvége a határátkelőkön

Egy újabb hétvége előtt állunk, s ilyenkor egyébként is növekedni szokott a várakozási idő a határokon, a szabadságok, az üdülési idény ideje alatt pedig még rosszabb a helyzet. Azoknak, akik külföldre terveznek utazni, javasolni tudjuk a kisebb, kevésbé forgalmas átkelők választását, aki teheti, kerülje az autóúton történő határátlépést, hiszen már péntek délután is előfordult, hogy Horgosnál Szerbiából kifelé, illetve az országba való beutazásnál is két órán át kellett vesztegelniük az autósoknak.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A Hercegszántóra Béregen át vezető, éjjel-nappal működő átkelőn fél óra volt a várakozási idő mindkét oldalon. Nagyjából ugyanennyit kellett várakozni a 7 és 19 óra között nyitva tartó haraszti átkelőn is. A szintén kizárólag napközben működő bajmoki átkelőnél nem volt fél órát meghaladó várakozás. A kelebiai határnál bő fél órát kellett várakozni már pénteken is. Királyhalomnál fél óra és egy óra között alakult a várakozási idő, az átkelő reggel hét és este hét óra között működik. Az ugyanilyen munkaidővel működő horgosi kis átkelőn is bő fél órát várakoztak az utasok. Gyálánál kevesebb mint fél óra alatt át lehetett lépni a határt.

Azok sem lesznek könnyű helyzetben a hétvégén, akik Horvátország felé veszik az irányt, illetve onnan érkeznek. Pénteken késő délután egyes átkelőkön már két órát is kellett várni. Azok jártak a legjobban, akik Bezdánnál keltek át, mert fél órával megúszták az átlépést. Éjjel is működik az átkelő, mint ahogy Gombosnál is, ahol az országból kifelé fél órát, befelé két órát kellett várakozni, de Palánkánál is, ahol fél óra és egy óra között alakult a várakozási idő mindkét irányban. Šidnél egy órát, Batrovcinál pedig másfél–két órát kellett várni, utóbbinál a Horvátországba való beutazás tartott tovább.

A legkönnyebb Románia felé továbbhaladni, nem volt várakozás egyik vajdasági átkelőn sem.

A görög tengerpartra utazóknak is szükségük lesz némi türelemre, Preševónál pénteken egyórás volt a várakozás.