2024. március 29., péntek

Felszámolták az ifjúsági katonatábort

A rendőrség csütörtökön este 10 óra körül bevonult abba a Zlatiboron működtetett ifjúsági táborba, ahol a fiatalok orosz katonai táborok mintájára, egyenruhában kóstolhattak bele a katanai kiképzésbe, illetve a fegyverforgatásba. A tábort nem sokkal a megnyitása után bezárták. Nebojša Stefanović belügyminiszter pénteki nyilatkozata szerint a tábort azért számolták fel, hogy megakadályozzák a gyerekekkel való visszaélést.

A közvéleményben nagy felháborodást váltott ki, hogy szerb–orosz katonai kiképzőtábort hoztak létre fiataloknak a Zlatibor-hegységben 10 és 24 év közötti (fiúk és lányok, vegyes összetételben) fiatalok részvételével. Az összesen 44 fiatal kiképzését szerb veteránok mellett kelet-ukrajnai konfliktusövezetet megjárt orosz katonák irányították. Az eredeti elképzelés szerint az I. Hazafias Fiatalok Tábora néven meghirdetett táborban kilenc napon keresztül 12 órában a túlélésre tanították volna őket, gyakorolhatták volna a fegyverek, valamint a robbanóeszközök használatát, illetve három órát szenteltek volna naponta a hazafias történelemleckéknek.

A tábor megnyitója alkalmából Željko Vukelić, a szerb veteránszövetség elnöke, a tábor szervezője azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a táborban résztvevő fiatalokat nem háborúra, hanem védekezésre készítik fel.

A közvélemény és egyes pártok azonban élesen bírálták a ifjúsági katonai tábort, így a rendőrség felszámolta. Stefanović elmondása szerint a sátortábort lebontották, a gyerekeket és a fiatalokat hazaszállították.

Vukelić értetlenül áll a történtek előtt, mert, mint mondta, a tábor megszervezését bejelentették, és a megtartására engedélyt kaptak.
– Történt, ami történt, az užicei rendőrség betiltotta a tábort, este 10 óra körül bevonultak, és arra utasítottak minket, hogy zárjuk be – mesélte pénteken Vukelić.

Az ügy kapcsán Aleksandar Vučić államfő is megszólalt, mondván, Szerbiának nincs szüksége ilyen táborokra. Az ország nem ilyesmivel akar büszkélkedni – mondta, és arra kérte a szülőket, hogy ne bújtassák gyermekeiket egyenruhába.