2024. április 20., szombat

Még lehet jelentkezni

A magyar ajkú gazdák magyar nyelvű kérdőívet is kérhetnek

Augusztus 21-én déli tizenkét óráig jelentkezhetnek azok, akik felmérőként szeretnének részt venni a gazdaságok október 1. és november 30. között esedékes felmérésében. Az érdeklődők kizárólag a Köztársasági Statisztikai Hivatal online felületén jelentkezhetnek, a pályázati űrlapot a http://popispoljoprivrede.stat.rs/popis/spg/ honlapon tölthetik ki. Országszerte 536 felmérőre van szükség, Szabadkán hétre, Nagybecskerek és Újvidék területén 5–5-re, Magyarkanizsa, Óbecse, Törökbecse és Topolya községekben 3–3-ra, Zentán és Adán 2–2-re, Kishegyesen pedig egyre.

Bárki jelentkezhet, aki Szerbia állampolgára, betöltötte a tizennyolcadik életévét, legalább négyéves középiskolát végzett el, nincs folyamatban ellene vizsgálati eljárás vagy büntetőeljárás. A felmérés elvégzésével megbízandó személyek kiválasztása során előnyben részesítik azokat a jelentkezőket, akik a mezőgazdaság ágazatában végezték el iskolai tanulmányaikat, továbbá azokat, akik jártasak a laptop használatában, hiszen a felmérés során az összeíró elektronikus formában jegyzi fel a gazdától kapott adatokat. Azokat a jelentkezőket is előnyben részesítik, akik gépkocsival rendelkeznek, azzal, hogy üzemanyagköltségeiket megtéríti a statisztikai hivatal. Akik esetleg összeíróként részt vettek a gazdaságok 2012-ben megszervezett összeírásában, szintén előnyt élveznek, hiszen egy kérdéscsoport kivételével a felmérés során ugyanazokat a kérdéseket teszik fel a termelőknek, mint a korábbi összeírás során.

Azokban a helyi önkormányzatokban, ahol egy adott kisebbség képviselői jelentős számban élnek, vagy a lakosság többségét alkotják, a felmérő kiválasztása során ezt a tényt is figyelembe veszik. A felmérő laptopon, elektronikus formában szerb nyelven tölti ki a szerb nyelvű kérdőívet, ám azt egyebek mellett magyarul is elkészítik, illetve kinyomtatják, és ha a magyar ajkú gazda igényli azt, átadják neki, hogy elkerüljék az esetleges félreértéseket.

A felmérés keretében 120 ezer mezőgazdasági létesítmény jellegzetességeit és helyzetét mérik fel. A gazdaságok összeírására tízévente kerül sor, a legutóbbit 2012-ben bonyolították le, ötven év kihagyást követően. A felmérésnek két összeírás között háromévente kellene megvalósulnia, ugyanakkor a pénzforrás hiánya miatt 2012 óta ez lesz az első.