2024. április 19., péntek

Megígérni könnyebb, mint elvégezni

A Demostat elemzése arról, hogy miért halad ennyire lassan az autóutak építése

A munkálatok nem megfelelő előkészítése, a szükséges dokumentumok idejekorán történő beszerzésének elmulasztása, a területek állami kisajátításának halogatása, a hazai építőipari szektor ellenőrizetlensége, továbbá a politikai céllal tett irreális ígéretek a legfőbb okai annak, hogy késnek a 10-es és 11-es közúti folyosó építési munkálatai – állapította meg a Demostat kutatási központ. Arra is rámutattak, hogy Horvátországban sokkal gyorsabban és egyszerűbb ügyintézés mellett épülnek ki az utak. A Demostat elemzésében a Zágráb és Split közötti autóút-projektum példájára tért ki: mint közölték, ennek jelentősége és a munka hordereje összemérhető a 10-es és 11-es korridoréval, a munkálatok a szomszédos állam szóban forgó útszakaszán 2002-ben kezdődtek el, s mindössze három év alatt be is fejeződtek.

A jelentés arról is említést tesz, hogy Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter korábban kijelentette, idén februárra elkészül a 10-es korridor, majd nem sokkal később már az év végére tolta ki a határidőt.

A Demostat emlékeztetett: az első határidőt még Milutin Mrkonjić korábbi illetékes tárcavezető adta. A Szerb Haladó Párt hatalomra kerülésekor 2014-et jelölte meg az új kabinet a munkálatok zárási idejeként, akkor Mrkonjić szocialista párti miniszter volt illetékes az ügyben. Aztán ezen az ígéreten csakhamar módosítani kellett, mivel a munkálatok nem haladtak a várt ütemben.

Zorana Mihajlović első ígérete 2017 végére vonatkozott, ezt követően tavaly ő is módosította korábbi becslését: 2017 közepe óta úgy tudjuk, hogy 2018 végéig készül el az autóút. Ennél korábban is tettek már ígéreteket az előző hatalmi elit elöljárói, állapítja meg a kutatóközpont, s Mlađan Dinkić 2011-et, illetve Boris Tadić 2012-t említő kijelentéseire utalt. Közben 2012-ben Tadić és az akkor általa vezetett Demokrata Párt elveszítette a hatalmat, így nem volt alkalma teljesíteni az ígéretet, persze, egyértelmű volt, hogy a munkálatok messze járnak a befejezéstől.

Jelentős késés tapasztalható a 11-es korridor építésében is, amelynek előkészületi munkálatai még 2013-ban, vagyis öt évvel ezelőtt elkezdődtek. Két szakaszt a tavalyi év végére be kellett volna fejezni, ez azonban mind a mai napig nem történt meg. A munkálatokat a kínai Shandong Hi-Speed Group végzi. Az Obrenovac és Ub, továbbá a Lajkovac és Ljig közötti szakaszokat tavaly novemberben át kellett volna adni, ma ott tartunk, hogy hozzávetőleg 75 százalékos a kivitelezés – hívta fel a figyelmet elemzésében a Demostat.