2024. március 29., péntek

Óvodakezdésre készülve

A városban növekszik, a falvakban csökken a gyereklétszám

A zentai Hófehérke óvoda idén szeptembertől is hat városi és négy falusi épületben fogadja a gyerekeket. Az óvodások számának alakulásáról és az épületek megnyitásáról Kopasz Ildikót, az óvoda igazgatóját kérdeztük.

Óvodások a Szivárvány óvoda udvarán (Gruik Zsuzsa felvétele)

Óvodások a Szivárvány óvoda udvarán (Gruik Zsuzsa felvétele)

– Az elmúlt évekre a gyereklétszám folyamatos csökkenése volt jellemző, évente átlagosan mintegy harminc fővel kevesebb kisgyereket írattak be hozzánk. Idén ezzel szemben fordulni látszik a tendencia, a tavalyihoz képest enyhén ugyan, de nőtt a beiratkozók száma. Ez a zentai épületeinkre vonatkozik; a felsőhegyi, a bogarasi, a tornyosi és a kevi óvodánkra továbbra is a csökkenő gyereklétszám jellemző. De sehol nem jelentett problémát az épület megnyitása, mindenhol elég gyerek van ahhoz, hogy szeptemberben megkezdődjön a pedagógiai munka. Úgy látjuk, hogy kivételesen sok 2015-ös születésű gyereket írattak be hozzánk idén.

Hozzátette, hogy mivel nem alkalmazhatnak megfelelő számú szakembert, így gondot jelent, hogy nincs elég óvónő. Éppen ezért sokszor akár 26-27 fős csoportokat kell működtetniük, miközben ezeket a nagy létszámú csoportokat szakmailag már indokolt lenne szétválasztani.