2024. április 25., csütörtök

Kultúra és turizmus

Várhatóan szeptember elején helyezik le a palicsi művelődési központ alapkövét

Lapunk hasábjain korábban már hírt adtunk arról, hogy az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül megvalósuló Colorful Cooperation projektumnak köszönhetően Palics egy magyar művelődési központtal gazdagodik a közeljövőben. A helybeli Miroslav Antić Általános Iskola közvetlen közelében, a Bohinj utcában épülő 803,26 négyzetméter hasznos területű többszintes épület a közeljövőben számos rendezvénynek ad otthont.

A Bohinj utcai telek – A művelődési központ helyszíne (Fotó: Gergely Árpád)

A Bohinj utcai telek – A művelődési központ helyszíne (Fotó: Gergely Árpád)

A magyar művelődési központtal kapcsolatban pénteken sajtótájékoztatót tartottak, amelyen jelen volt Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere, Dobó Márta, a palicsi helyi közösség közgyűlésének elnöke, Miroslava Babić, a Szabadkai Városi Tanács művelődéssel megbízott tagja, valamint Újhelyi Ákos, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja. Mint megtudtuk, a leendő palicsi kultúrház építésének összköltsége 77 millió dinárt tesz ki, adók nélkül. A munkálatok kivitelezője a belgrádi Modulor Kft. A művelődési ház alapkőletételére a tervek szerint szeptember első felében kerül sor.

A Colorful Cooperation projektum teljes pénzkerete 3,7 millió euró, amely a palicsi művelődési ház építése mellett magában foglalja egy mórahalmi szerb kulturális központ kiépítését, és egy olyan weboldal elindítását, amely Szabadka, Szeged és Újvidék kulturális életét hivatott közelebb hozni, folyamatosan frissülő tartalommal. A projektum Szabadkára eső része magában foglalja az új művelődési ház tartalommal való feltöltését is; 2020 májusáig, vagyis a projektum befejezéséig mintegy hatvan rendezvénynek ad otthont az új központ, köztük irodalmi esteknek, kiállításoknak, koncerteknek és különböző fesztiváloknak.

A sajtótájékoztató résztvevői (Fotó: Gergely Árpád)

A sajtótájékoztató résztvevői (Fotó: Gergely Árpád)

Horvát Tímea a pénteki sajtótájékoztatón kihangsúlyozta, hogy a jelen projektumnak köszönhetően a két ország, Magyarország és Szerbia, valamint a két város, Szeged és Szabadka közötti együttműködés egy magasabb szintre emelkedhet.

– A projektum célja, hogy a két nemzet, a magyar és a szerb, minél jobban megismerje egymást, és a két ország közötti határ menti régió kulturális kínálatát. Reményeink szerint a művelődési házat jövő szeptemberben át tudjuk adni a rendeltetésének – fogalmazott az alpolgármester.

Dobó Márta felszólalásában elmondta, hogy a Palicsi Magyar Művelődési Egyesületnek körülbelül 150 tagja van, és az egyesületnek 9 szakosztálya működik, többek között néptánc, citera és színjátszó csoport, de nagy igény mutatkozik egyéb műfajok iránt is, például balettre és hiphopra is.

– Sokszor emlegetjük Mórahalmot, ahol számos fejlesztést sikerült tető alá hozni, és úgy gondolom, hogy sokat tanulhatunk tőlük. A Colorful Cooperation ékes bizonyítéka annak, hogy Mórahalom és Szeged nem zárkózik el az együttműködéstől, és ennek köszönhetően Szabadka és Palics tekintetében is nagy előrelépések várhatóak. Az új művelődési ház biztosan nem fog kihasználatlanul állni, és az külön örömünkre szolgál, hogy a kulturális központ az iskola közelében épül meg, és így a gyerekek is könnyebben el tudnak jutni. Palics az idén is számos rendezvénynek adott otthont, de bízunk abban, hogy ez a projektum hozzájárul a paletta bővítéséhez, és ezáltal többen látogatnak el a településre, és így a turizmus is fellendülhet ezen a vidéken – mondta Dobó.

Miroslava Babić az IPA-projektum céljait ismertette, és kiemelte, hogy nagy jelentősége van annak is, hogy Újvidéket is bekapcsolja az együttműködésbe. Mint ismeretes, a tartományi székváros 2021-ben Európa kulturális fővárosa lesz, és ezáltal Szabadka és Szeged kulturális kínálata nagyobb publicitást kaphat.

Újhelyi Ákos felszólalásában több olyan projektumot ismertetett, amelyek Palics turisztikai fellendítését szolgálják. Szót ejtett az infrastruktúra fejlesztéséről, amelynek keretén belül egy másfél kilométer hosszú kerékpárút kerül kiépítésre, emellett beszélt az információs táblák kihelyezéséről, és egy turistáknak szánt mobilalkalmazás kidolgozásáról, de hallhattunk a Szeged–Szabadka–Baja-vasútvonal kiépítéséről és a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújításáról, ami megnövelheti az ide látogató turisták számát.

A sajtótájékoztató végén a résztvevők megtekintették a telket, ahol helyet kap az új palicsi művelődési központ.

Nyitókép: A Bohinj utcai telek – A művelődési központ helyszíne (Fotó: Gergely Árpád)