2024. április 18., csütörtök

Hagyományos és új kínai zene

A Szabadegyetem és a Palics Park szervezésben került sor csütörtökön este a palicsi nyári színpadon Heavenly Sound of Bamboo Flute and Xiao címmel a pekingi Chinese Bamboo Flute Orchestra zenekar fellépésére. A koncerten újragondolt hagyományos és kortárs kínai zenét hallhattunk.

Kínai zenekar a nyári színpadon (Fotó: Lukács Melinda)

Kínai zenekar a nyári színpadon (Fotó: Lukács Melinda)

A hangverseny kapcsán az újságírókkal Ilija Tatić, a Szabadegyetem igazgatója, Zhang Weiliang, az együttes művészeti vezetője, Chai Shuai előadó és Chen Chen szervező, koordinátor beszélgetett. Ahogyan azt a vendégek hangoztatták, a kínai bambuszfurulya és -fuvola több ezer éves és teljesen egyedi. A közönség is meggyőződhetett arról, hogy másképp szólnak, mint a mifelénk ismert fúvóshangszerek. A művészeti vezetőtől azt is hallhattuk, hogy a furulya általában szólóhangszerként jelenik meg, de ők újszerű hozzáállással kamara-zenekari formában és énekkel kiegészítve is használják.

(Fotó: Lukács Melinda)

(Fotó: Lukács Melinda)

A 2012-ben alakult zenekar fellépett már szerte a világban, és azokon a helyeken is kedvező visszajelzéseket kapott, ahol az ilyen fajta zene újdonságnak számít. Az együttes tagjai először jöttek Szabadkára, egyáltalán Szerbiába, kivéve Chai Shuait, ő már járt az országunkban, de Szabadkán még ő sem volt. A közelmúltban az együttes Zadarban, Pag szigeten és Szarajevóban vendégeskedett, Szabadka után pedig Ohridon és Tiranában lép fel. A zenekar képviselőinek tetszik a városunk, és azt remélik, hogy alkalomadtán ismét eljöhetnek.