2024. április 18., csütörtök

Megoldódott a csapadékvíz elvezetése

A csókai Kovácsék háza előtt új víznyelő és esővizes árok készült

Lapunk Tiszavidék oldalán két ízben foglalkoztunk a Moša Pijade utca 11. alatt lakó csókai Kovács család problémájával.

Kovácsék előtt rendbe hozták a víznyelő aknát (Gergely József felvétele)

Kovácsék előtt rendbe hozták a víznyelő aknát (Gergely József felvétele)

A családfő Kovács Ervin éveken keresztül hiába kilincselt a különböző községi hivatalokban, mígnem megunta, és két hónappal ezelőtt lapunkhoz fordult. Kovácsék alacsony fekvésű háza minden nagyobb eső után úszott. A repedező és folyton nedves falú ház előtt lévő víznyelő aknát kimosta a víz, és az utcai esővizes árokból is az udvarukba folyt a víz.

A problémáról most már múlt időben írhatunk, mert a Magyar Szóban megjelent cikk nyomán a csókai kommunális felügyelőség akcióba lépett, és elrendelte a Csóka Kommunális Közvállalatnak, hogy harminc napon beül szanálják a problémát.

Két hónappal az első írásunk után a napokban felkerestük a problémás helyszínt, és megelégedéssel tapasztalhattuk, hogy az utcai esővizes árkot Kovács Ervinék háza előtt kimélyítették, a nagykapu előtt beton vízáteresztő csövet fektettek le, hogy a volt Čokanka áruháztól a ház elé folyó esővíz ne tudjon az udvarukba folyni, hanem a mintegy 20-25 centiméterrel lejjebb kialakított víznyelő akna rácsain el tudjon folyni az utcai csatornarendszerbe.

A Moša Pijade utca 11-es számú ház környékén több tennivalója is akadt a kommunális vállalatnak, aminek az elvégzését évek óta halogatták. Kószó Róbert, a községi felügyelőségek osztályvezetője négypontos határozatban foglalta össze a szükséges munkálatokat, amelynek végeredményeként megoldódott a csapadékvíz elvezetése az utca legmélyebben fekvő területéről. Először is a Kovácsék előtt lévő víznyelő akna nyílását kellett lejjebb vinni, hogy bele tudjon folyni a víz. Az utcai csapadékelvezető árok két irányból a víznyelő aknához vezeti az esővizet. Az utca elején, a volt Čokanka áruháznál lévő bedugult esővízgyűjtőt is ki kellett tisztítani. Az áruház környékéről ide folyik a víz, majd tovább Kovácsék háza felé. A házából kivezető megrepedt szennyvízelvezető csövet is ki kellett cserélni. A meglévő víznyelő akna mellé egy másikat is készítettek, amely ülepítőként szolgál.

Az előírt munkálatok elvégzése után remény van rá, hogy a Kovács családot ezentúl nem önti ki a csapadékvíz, legalábbis addig, amíg nem lesznek olyan felhőszakadások, mint amilyenben idén nyáron volt részünk.