2024. április 25., csütörtök

Új MR-berendezés a Vajdasági Onkológiai Intézetben

Évente háromezer beteg vizsgálata valósulhat meg

Hamarosan a legkorszerűbb mágnesesrezonancia-vizsgálatokat végző berendezés birtokába jut a Vajdasági Onkológiai Intézet. Az új műszernek köszönhetően évente háromezer beteg vizsgálata válik lehetővé. A tartományi kormány az eszköz vásárlása mellett – amelynek értéke meghaladja a 100 millió dinárt – a műszer számára szükséges helyiség kialakítását is támogatja.

vojvodina.gov.rs

vojvodina.gov.rs

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár a Vajdasági Onkológiai Intézetben tett látogatása során megtekintette a Radiológiai Klinikát, ahol nemrégiben fejezték be a vészkijárat, a lift és a lépcsők építését. A közlejövőben újabb építési munkálatokat terveznek az intézményben – jelentette be Zoran Gojković.
– Az intézményben naponta mintegy 200 beteg vesz részt MR-vizsgálatokon, ugyanakkor több mint 150 páciens vesz fel kemoterápiát. Sajnos a berendezések elavultak, és gyakran felmondják a szolgálatot. A karbantartásuk pedig nagyon drága – mondta a tartományi egészségügyi titkár.
Emlékeztetett arra, hogy a tartományi kormány eddig mintegy 42 millió dinárral támogatta csupán a berendezések javítását és az alkatrészek vásárlását. Zoran Gojković hozzátette, hogy az új berendezések megvásárlására 192 millió dinárt különítettek el. Beszerezték a brahiterápiához szükséges új műszereket, így a legkorszerűbb sugárterápiás berendezések révén az intézmény vezető szerepet tölt be az új eszközök alkalmazása terén.
– A sugárterápia várólistáján jelenleg 350 beteg szerepel. Célunk, hogy mindenki idejében megkapja a terápiás kezelést – mondta Zoran Gojković.
A tartományi egészségügyi titkár megtekintette a belgyógyászati klinikát, ahol hamarosan megkezdődnek a kórházi szobák és a fürdőszobák átalakítási munkálatai.