2024. március 29., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE HONGRIE

Szökevénybravúr a Hortobágyon

A leghosszabb etap, 206 kilométernyi sík, hortobágyi tekerés várt a Tour de Hongrie mezőnyére a harmadik mezőnyversenyes napon, amely legnagyobb részében a magyar Dina Dániel (Pannon Cycling team), az ukrán Andrij Bratascsuk (Team Novak) és a szlovák Martin Mahdar (Dukla Banská Bystrica) ment elöl szökésben – előnyük tíz perc körül is mozgott, ám a sprintre készülő csapatok idővel fokozatosan csökkentették a főmezőny lemaradását.

Arra azonban nem számítottak hátul, hogy az enyhe hátszél miatt nehezebb lesz utolérni az élbolyt, s így a trió legerősebb emberét, Bratascsukot nem is tudták megfogni. Az ukrán óriásit harcolva, az utolsó 3 kilométeren már egyedül tekerve néhány tíz métert meg tudott tartani előnyéből, és parádés szakaszgyőzelmet aratott – közel 150 kilométert tekert szökésben.

Ma (szombaton) a Karcag és Miskolc közti 182 kilométeres etap vár a mezőnyre, holnap pedig Kazincbarcika környékén köröz majd a mezőny, a befutó a városban lesz. Előbbi során az útvonal áthalad a Bükk-hegységen, a bükkszentkereszti hegyi hajrán minden bizonnyal eldől a hegyi pontverseny, és a nap végén az összetettben is lehetnek változások.

Végeredmény, 3. szakasz (Cegléd–Hajdúszoboszló, 206 km): 1. Andrij Bratascsuk 4:31:04 óra, 2. Manuel Belletti +2 mp, 3. Ahmed Galdoune, 4. Joeri Stallaert, 5. Luca Mozzato a. i. stb. Az összetett állása (még 2 szakasz van hátra): 1. Belletti 12:25:44, 2. Matteo Moschetti +12 mp, 3. Charles Planet +19 mp stb.