2024. április 24., szerda

Megújítják a Sóskopó környezetét

Közös ökoturisztikai beruházás Sándorfalván és Törökbecsén

Ökoturisztikai fejlesztés valósulhat meg a Szeged melletti Sándorfalva és a vajdasági Törökbecse között. A két város közös pályázata 557 602 eurós támogatást kapott a Natura 2000 keretében.

Sándorfalva és Törökbecse között 2009-ben pecsételődött meg a barátság, amelyet nemrégiben testvértelepülési megállapodással erősítettek meg. A jó kapcsolatot tovább mélyíti a 2016-ban benyújtott nyertes pályázat, így mindkét városban ökoturisztikai megújulás valósulhat meg.

Naplemente után érkeznek a darucsapatok a Sóskopó vizére (Gergely József felvétele)

Naplemente után érkeznek a darucsapatok a Sóskopó vizére (Gergely József felvétele)

A szerbiai településen a Tisza ősmedrében lévő Sóskopó környezetét újítják meg, és sokak örömére végre megközelíthetővé teszik azt a csodálatos helyszínt a több mint 222 ezer eurós forrás segítségével. Sándorfalván szintén turisztikai fejlesztés jön létre a természeti és kulturális értékek újjáélesztése mentén. Mint a projektnyitó konferencián elhangzott, a két település hasonló természeti értékekkel, kulturális örökséggel és tervekkel rendelkezik, ezért is fogtak össze.

A sándorfalvi Nádas-tónál már van egy strand, de ez önmagában még kevés, ezért átalakítják a bivalyrezervátummal rendelkező területet, és egy olyan élőhelyet alakítanak ki az állatok számára, amely turisztikai látványossággá válik. Kilátóból nézhetjük majd a darvak vonulását, illetve a bivalyok legeltetését, és idővel a rezervátum vízi élővilága is bővül. A beruházás jól kapcsolódik a Zöld Város programhoz, a fejlesztéseket pedig turisztikai útvonal köti össze hamarosan – hangzott el a konferencián. A turizmus fellendítését szolgáló értékmentés 2020 márciusáig tart, ezt követően a testvértelepülések iskolái számára kirándulóhelyként is működnek majd a megújított városrészek.