2024. április 25., csütörtök

Kiírták a nemzeti tanácsokról szóló választás időpontját

Augusztus 15-ig 415 ezren vetették fel magukat a választói névjegyzékbe

November 4-re írta ki Branko Ružić közigazgatási és helyi önkormányzati miniszter a nemzeti tanácsokról szóló választást.

A miniszter továbbá az RTS-nek nyilatkozva elmondta, idén 22 nemzeti közösség nemzeti tanácsainak a tagjait választják meg, ebből 18 nemzeti kisebbség teljesítette a közvetlen választásra vonatkozó követelményt: az albán, az askál, a bosnyák, a bolgár, a bunyevác, a vlach, az egyiptomi, a magyar, a német, a lengyel, a roma, a román, a ruszin, a szlovák, a szlovén, az ukrán és a cseh nemzetiségűek. Az orosz, a montenegrói, a macedón és a horvát nemzeti közösség tagjai elektorokon keresztül választják meg nemzeti tanácsukat november elején.

A tárcavezető kiemelte, hogy a lakosság 13 százalékát teszik ki a kisebbségek, ami ritkaságnak számít a régióban, és amire Szerbia nagyon büszke.

A nemzeti tanácsi választásokon részt venni szándékozó állampolgároknak fel kell vetetniük magukat a külön választói névjegyzékbe, hogy a választás kiírása előtt meghatározzák, mely kisebbségek milyen formában választhatják majd meg nemzeti tanácsukat.

A miniszter arra kérte a Szerbiában élő kisebbségeket, hogy éljenek szavazati jogukkal, és vetessék fel magukat a külön választói névjegyzékbe. Augusztus 15-ig 415 ezren tették ezt meg.

A külön választói névjegyzékbe a helyi önkormányzatok általános közigazgatási osztályán vagy az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium weboldaláról letölthető formanyomtatvány kitöltésével tudják magukat bejegyeztetni a polgárok.

November 4-én a Szerbiában élő magyarság a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács 35 tagú testületének összetételéről dönthet.