2024. április 25., csütörtök

Vučićot és Thaçit Nobel-békedíjra jelölhetik

A koszovói államfő közelmúltban megjelentetett életrajza lehet az első lépés a kitüntetés irányába

A Danas belgrádi napilap értesülései szerint Aleksandar Vučić szerb államfőt, Hashim Thaçi koszovói elnököt és Federica Mogherinit, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét Nobel-békedíjra jelölhetik, ha 2019 tavaszáig sikerül pontot tenniük a koszovói kérdés végére. A Danas nemzetközi diplomáciai körökre hivatkozva közölte ezeket a híreket.

A napilap értesülései szerint a Nobel-békedíj irányába Thaçi az első lépést az Új állam, modern államférfi című életrajzával tette meg. A kiadvány népszerűsítését néhány hónappal ezelőtt kezdték meg, egyebek mellett Párizsban, Bécsben, Londonban és Berlinben mutatták be. Az életrajzi művet Roger Boyes és Suzy Jagger brit újságírók írták, az elősző pedig Bob Dole amerikai politikus, volt államfőjelölt tollából látott napvilágot. A dokumentarista kiadványt úgy jelentették be mint „Hashim Thaçi, az egykori fiatal egyetemista a diktátor, és Európa legnagyobb hadseregét irányító Slobodan Milošević elleni harcának a történetét".

A kötet május végi bécsi bemutatóján egyebek mellett Edi Rama, Albánia miniszterelnöke is részt vett. Wolfgang Petritsch osztrák diplomata a rendezvényen Thaçinak a koszovói állam létrehozásában betöltött szerepét méltatta, majd kiemelte, hogy ha 1999-ben a szerb fél hajlandó lett volna a rambouillet-i tárgyalások során rábólintani a felkínált megállapodásra, a koszovói szerbek már attól kezdve élhettek volna azokkal a kisebbségi jogokkal, amelyekkel jelenleg rendelkeznek. Napjainkban a kisebbségvédelem Európa egyik országában sincsen olyan magas szinten, mint Koszovóban – mondta Petritsch.