2024. április 24., szerda

Büféből illegális étterem

A kopaoniki épület bontására adtak ki rendeletet, de...

A pénzmosás megakadályozásával foglalkozó igazgatóság megállapította, hogy a beruházónak nem lehet pénzügyi kerete az építkezésre, és az építésügyi minisztérium is arra a következtetésre jutott, hogy a Kopaonik Pančić-csúcsán (Pančićev vrh) engedély nélkül emelt épületet le kell bontani, ma mégis kávézó működik benne. A Insajder oknyomozó internetes portál rámutatott, már az építkezést sem akadályozta meg senki, annak ellenére, hogy nemzeti parkban valósult meg. A Skijališta (Síelőpályák) Közvállalat pedig megengedte, hogy a munkálatok során rákapcsolódjanak a közvállalat víz- és áramhálózatára. Nemrégiben pedig a rendőri támogatás hiányára hivatkozva a minisztérium elhalasztotta a bontást.

A Kopaonikon található nemzeti parkban a mintegy 1000 négyzetméter területű épület bontását a minisztérium augusztus 7-re jelentette be, de ez nem történt meg. A minisztérium elhalasztotta, a döntését pedig azzal indokolta, hogy nem sikerült megszervezni a bontáshoz szükséges rendőri közreműködést. Újabb dátumot nem jelöltek ki, csak annyit közöltek, a bontáshoz szükséges feltételek megteremtéséig elhalasztják a végrehajtást.

A rendőrség válaszában, amelyet a BIRN Balkáni Oknyomozó Újságírói Hálózatnak küldött, az áll, hogy azért nem sikerült megszervezni a rendőri jelenlétet a bontáshoz, mert az építésügyi minisztérium nem küldte el az ehhez szükséges teljes dokumentációt. Vagyis megérkezett hozzájuk a kérvény, hogy az épület bontásához szükségük van rendőri jelenlétre, de a bizonyítékokat, amelyekkel indokolják a bontást, nem küldték el, még az után sem, hogy értesítették az építésügyi minisztériumot, hogy hiányos a dokumentáció.

A felelősséghárítás nem most kezdődött az ügy kapcsán, hiszen a Pančić-csúcson az építkezés még 2017 júniusában kezdődött. Az engedélyeket rekordidőn belül kapta meg az építkezés beruházójaként a smederevói Snežana Mitković, igaz, akkor még csupán egy 150 négyzetméteres montázs épület, egy büfé felállítására. A montázsépület helyett azonban vasbeton objektum épült, amelynek területe csaknem 1000 négyzetméter. Bár a BIRN figyelmeztette az illetékeseket, az építési felügyelőség először tavaly novemberben ment ki a terepre. Ennek ellenére a munkálatok teljes kapacitással folytak. A minisztérium ez év január 24-én határozatot adott ki a bontásról, az épület azonban azóta teljesen felépült, és mellette kiépítettek egy 180 négyzetméteres emésztőgödröt is.

A minisztérium ezt követően ez év júliusában elrendelte az áram- és a vízszolgáltatás megszüntetését, majd augusztus 7-ét tűzte ki a bontás napjául. Az értesítést megpróbálta elküldeni a beruházónak, de miután az illető egyes dokumentumokra Snežana Mitkovićként, másokra Snežana Matkovićként írt alá, az értesítés címzésénél gondok merültek fel. A cím azonban adva volt, így az értesítés eljutott az érintetthez. Az Insajdernek a mai napig nem sikerült megtalálnia a beruházót.

Az Insajder rámutat az építkezés nem hétköznapi körülményeire: senki nem akadályozta meg, sőt segítették, és a felügyelőségek figyelmeztetése sem talált célba. A későbbi fejlemények is arra utalnak, hogy a háttérben olyan valaki áll, aki visszaélhet a rendszerrel.
Az Insajder információi szerint a pénzmosás megakadályozásával foglalkozó igazgatóság nyomozást indított, hogy feltárja, miből sikerült Snežana Mitkovićnak a beruházást megvalósítani. A pénzmozgást vették figyelembe a számláján, és megállapították, hogy az elmúlt három év pénzmozgásai alapján nem volt pénze egy ilyen építkezés finanszírozására.