2024. április 23., kedd

Módszeres parlagfűirtás

A Zelenilo kommunális közvállalat az idei parlagfűidény során csaknem hárommillió négyzetméteres területről kaszálja le a gyomnövénnyel szennyezett aljnövényzetet.

Az évről évre nagyobb területeket meghódító, veszélyes allergiakeltő virágport kibocsátó növénnyel szembeni kampány még június derekán kezdődött. A gépi kaszálás és a gyom kézi irtása során eddig négy körben megköíelítőleg 1,8 millió négyzetméter parlagfűvel szennyezett füvet vágtak le. A munkát az emberi egészség megőrzése érdekében természetesen jelenleg is folytatják.
Zomborban ez a gyomnövény az utak és útkereszteződések mentén a legszaporább, és ezeken a helyeken hódított meg legnagyobb területeket. A parlagfű virágpora 52 allergiát kiváltó vegyületet tartalmaz, közülük 6 különösen veszélyes. Ezek megnehezítik a légzést, növelik a váladékkiválasztást, súlyosabb esetben asztmatikus rohamot váltanak ki. A parlagfű pollenjére a szervezet olykor túlzott allergiás reakcióval válaszol, amibe bele is lehet halni. A gyomnövény az emberek mellett az állatokra is veszélyes.
A parlagfű agresszíven terjed. Egyetlen egyede akár egymilliárd magot is hoz, amit a szél virágpor formájában több négyzetkilométeres területen terjeszt el. Ráadásul a gyom pollenje negyven éven át is megőrizheti csíraképességét. A gyomnövénnyel szembeni leghatékonyabb védekezés a tövestül való kitépés. A gondozott aljnövényzet is megfékezi terjedését. Nagyobb területeken érdemes rendszeresen kaszálni, hogy a gyom ne nőjön magasabbra öt centinél a talajtól. Totális gyomirtókat csak ritkán vetnek be a parlagfűvel szemben.