2024. április 25., csütörtök

Hajóavatás Nagybecskereken

Háromévi szünet után tegnap újra hajót avattak Nagybecskereken. A kilencven méter hosszú, 9,5 m széles, 500 tonnás tartályhajó az egykori Begej hajógyárban épült, holland megrendelő részére.

A Béga menti városban nagy hagyománya van a hajógyártásnak. Egy időben két hajógyára is volt, de mindkettő csődbe jutott. Két évvel ezelőtt a Begej hajógyár a belgrádi Rubikon Shipping Company tulajdonába került. Mint Marko Pražić igazgató mondja, párhuzamosan két feladatot kellett végezni: egyrészt rendbe hozni az elhanyagolt gyárat, másrészt egy új hajó építésébe fogni. Szavai szerint az a céljuk, hogy Nagybecskerek visszakerüljön a folyami hajók gyártóinak sorába.

A Rubikon Shipping Companyt 2007-ben alapították, jelenleg 14 hajóval rendelkezik. Mint vezető regionális folyami hajózási kompánia a vegyi anyagok és a kőolajipari származékok szállítására vannak szakosítva. Számos országban dolgoznak. Többek között az OMV, a MOL és a NIS szállítói. Elképzelésük szerint a nagybecskereki hajógyár lesz a hajórajuk felújításának és korszerűsítésének a színhelye.