2024. április 25., csütörtök

Horgásztábor minden évben

A moholi Mol Sporthorgász-egyesület augusztus elején Bezdánban tartotta meg az idei horgásztáborát

A moholi és adai sporthorgászokat tömörítő egyesület évek óta rendszeresen szervez – többnyire 30–50 gyerek részvételével – vajdasági helyszíneken horgásztábort, hogy a lányok és a fiúk megtanulják a horgászat alapjait, valamint az egyesület számára biztosítsák a versenyhorgász-utánpótlást.

A Mol Sporthorgász-egyesület az idén Bezdánban, a Ferenc-csatorna partján bonyolította le az egyhetes és a megszokottól kisebb létszámú horgásztáborát, amelyben összesen 28 gyerek és felnőtt vett részt. Bárány Attila, az egyesület elnöke elmondta, hogy a gyerekek szerint is jól sikerült a táborozás Bezdánban, ahova várhatóan jövőre is visszatérnek. Kiemelte, hogy évekkel ezelőtt néhány helyi horgász család kezdeményezésére szervezték meg az első horgásztábort a Palicsi-tavon, ahol négyszer táboroztak, majd két-két évet töltöttek a péterrévei Csíkon és Mohollal átellenben a bánáti oldalon egy tanyán, a csatorna partján, illetve legutóbb az adai Budzsák-tavon.

– Három évet eltöltöttünk a Budzsákon, a gyerekeknek is változatosságra volt szüksége, mivel ott már mindent ismernek. A táborlakók szinte ugyanazok a gyerekek, amíg ki nem növik, folyamatosan visszajárnak a horgásztáborba. Ezért az idén egy másik helyszínt kerestünk, és végül Bezdánban, a Ferenc-csatorna partján egy földerítő kempingre esett a választásunk – közölte Bárány Attila. – Az idén nem kaptunk önkormányzati támogatást, valamint a jelentős távolság és az útiköltség miatt a táborozás részvételi díját is másként kellett megszabni. Talán ez is befolyásolta a létszámot, és az új helyszín miatt sem mertünk túl sok gyereket vállalni. A korábbi táborlakók képezték a táborozók magját. Augusztus 5-e és 12-e között tartottuk meg a bezdáni csatornaparton a horgásztábort, amelyen 28 személy vett részt: 14 gyerek, 4 ifjú és 10 felnőtt. A legfiatalabb négyéves, a legidősebb hetvenhét éves volt. A felnőttek feleltek a konyháért, a szabadidős és horgászfoglalkozások lebonyolításáért. Az ifik, akik már kiöregedtek a táborból, de továbbra is részt kívánnak abban venni, ők a foglalkozások lebonyolításában segédkeztek. A táborban mind a hat napon reggel horgászversenyt tartottunk az úszós horgászverseny szabályai szerint. Ez egy hatfordulós verseny volt, amely vasárnap összegzéssel és eredményhirdetéssel zárult. A gyerekek megtanulták a szerelések elkészítését, a horogkötést, a halak ismeretét, méretkorlátozásait és tilalmi idejét. A délutánt szabadidős foglalkozásokkal töltötték, köztük fürdéssel, focival és szabad horgászattal. A tábor elsődleges célja, hogy versenycsapatainkat fenntartsuk, hiszen az egyesületünknek fontos az utánpótlás biztosítása, a másik cél pedig a horgászat szabályainak elsajátítása, hogy felelősségteljes sporthorgászok legyenek a vízparton. A gyerekeknek ez kellemes időtöltés, nekünk meg jutalom, hogy foglalkozhattunk velük – nyilatkozta Bárány Attila, aki hozzátette, hogy jövőre már 25 gyereket szeretnének elvinni a horgásztáborba.

– Természetesen a táborba csak olyan gyerekeket várunk, akik tényleg szeretnek horgászni. A tábor végére olyan felkészült sporthorgászt próbálunk kinevelni, aki saját maga felköti a horgot, rendesen felszereli a szerelést úgy, hogy azzal halat is lehessen fogni. Tudja, hogy milyen halat fogott, s arra éppen milyen előírások vonatkoznak – mondta a sporthorgász-egyesület elnöke.