2024. április 19., péntek

Aleppó kormányzója: több mint félmillió gyerek folytatja tanulmányait a közelgő iskolaévben a tartományban

Több mint félmillió gyerek folytatja tanulmányait a szíriai kormányerők és orosz szövetségeseik által lassan két éve visszafoglalt Aleppó városban és környékén - közölte csütörtökön Husszein Diáb, az azonos nevű észak-szíriai tartomány kormányzója.

Diáb közölte: 1350 iskola nyitja meg kapuit a diákok előtt a tartományi székhelyen és a környező területeken. Hozzátette: ezer diák folytatja egyetemi tanulmányait hat felsőoktatási intézményben, köztük az aleppói állami egyetemen.

A terrorista szervezetek harcosai által okozott károk ellenére folytatódik Aleppó gazdasági erejének helyreállítása, a civilek pedig fokozatosan visszatérnek a békés élethez.

A hírt közlő TASZSZ orosz hírügynökség nem tért ki arra, hogy a kormányerők és az aleppói felkelők közötti harcok során rommá lőtt várost mely országnak vagy szervezetnek a segítségével építik újjá. Bassár el-Aszad szíriai elnök korábban kijelentette, az ország újjáépítésében elsősorban legfőbb szövetségesére, Oroszországra számít. A TASZSZ időről időre beszámol arról, hogy ütemesen zajlik a visszafoglalt területek felvirágoztatása, de ennek mikéntjét nem részletezi.

Szíriai tisztviselők hétfőn sürgették a menekültek hazatérését, amit Damaszkusz hivatalosan elsődleges célként jelölt meg, mivel - ahogy Husszein Maklúf közigazgatási miniszter fogalmazott - a menekültek hazatérése szükséges eleme az ország újraépítésének és fejlesztésének.

A miniszter egyébként hétfőn azt közölte: a kormány mindeddig 5 ezer iskolát, 250 kórházat állított helyre, és nagyjából 3,5 millió belső menekült tért vissza otthonába. Maklúf azonban arról nem ejtett szót, hogy mindezt önerőből, vagy külső segítséggel érték el.
Megfigyelők szerint elsősorban a Libanonba menekülteket szeretné a kormány hazatelepíteni, ehhez pedig korábban a Hezbollah síita szélsőséges szervezet is segítséget ígért. Az orosz hadsereg augusztus elején öt ellenőrzőpontot állított fel a libanoni határon, hogy előmozdítsa a Szíriával szomszédos országba menekültek hazaáramlását.