2024. március 29., péntek

Új hőerőtelep épül Zentán

Száz nap múlva innen fűtik a várost – Kijavítják a sérült vezetékeket

Zentán a volt ételgyár és a cukorgyár közötti területen javában folyik az építkezés, a tervek szerint száz nap múlva üzembe helyezik a városi távfűtés céljaira épülő új hőerőtelepet. A szerb kormány állami beruházásokat irányító titkársága által 200 millió dinárral támogatott beruházásnak köszönhetően végre megoldódik város fűtési problémája. A munkálatokat felügyelő Petar Terzić okleveles mérnök-technológustól a beruházás részleteiről érdeklődtünk.

Petar Terzić a kivitelezővel egyeztet az építkezés részleteiről (Gergely József felvétele)

Petar Terzić a kivitelezővel egyeztet az építkezés részleteiről (Gergely József felvétele)

– Az ipari zónában az új hőerőtelep számára kijelölt másfél hektáros területen már serényen folyik a munka, a belgrádi Termomont Kft. dolgozói hét közben 12 órát, vasárnap pedig nyolc órát dolgoznak, hogy a száznapos határidőre, november közepére felépüljön a kazánház és beszereljék a szükséges felszerelést. A két darab, egyenként 7 megawatt teljesítményű, földgázzal üzemelő kazánt magába foglaló hőerőtelep megépítése után további másfél hektár áll rendelkezésre a jövőbeni, biomasszával, mezőgazdasági hulladékkal működő energiatermelő részleg kialakítására, de ez még csak távlati terv.

A hőerőtelep építésének előkészületei elhúzódtak, januárban alakult meg a hőerőtelep kiépítésével foglalkozó munkacsoport, a tervezés, a közbeszerzési pályázat kiírása és a kivitelező kiválasztása időbe telt. Biztató viszont, hogy ha minden a tervezett ütemben halad, novemberben már új, modern hőerőtelepünk lesz, ami felváltja a cukorgyári régi és elavult kazánokat.

A cukorgyár csődgondnokával tárgyalunk, hogy októberben még a régi kazánokkal kezdjük meg a fűtést, és majd november végén, december elején kapcsoljuk át a rendszert az új hőerőtelepre. Párhuzamosan dolgozunk a régi és az új, épülő kazánok gázellátásán, erre előre kell szerződni a Srbijagasszal.

November végén, december elején kapcsolják rá a rendszert az új hőerőtelepre (Gergely József felvétele)

November végén, december elején kapcsolják rá a rendszert az új hőerőtelepre (Gergely József felvétele)

A cukorgyár már 2011-ben jelezte, hogy beszünteti a városi távhőszolgáltatást, de az önkormányzat még ekkor sem fogott hozzá komolyabban a távfűtés problémájának a rendezéséhez, ami igen nagy falatnak bizonyult, és meghaladta a község lehetőségeit. Az Anna Brnabić vezette szerb kormány, amint értesült a zentai távfűtés súlyos helyzetéről, a segítségükre sietett, 200 millió dinárt hagyott jóvá az új hőerőtelep kiépítésére. Ehhez az önkormányzat 13 millió dinárral járul hozzá, amiből futja a villanyáram és a gáz bekapcsolására, a kommunális költségekre stb.

Az utcai vezetékek idestova negyvenévesek, sok a szivárgás. Fűtési idényben óránként 8-10 köbméter meleg víz megy veszendőbe. Ez megengedhetetlen pazarlás. A kormány az új hőerőtelepre csak úgy folyósít pénzt, ha a telep kiépítéséig szanáljuk a hálózatot. A szivárgásokat meg kell szüntetni a fűtés kezdetéig, ez az előfeltétele a gazdaságos hőszolgáltatásnak. Neuralgikus pontja a hálózatnak a népkerti tekepályához vezető, rosszul szigetelt csőrendszer. E szakaszon évente 600 000 dinár veszteség keletkezik, ezért úgy döntött az önkormányzat, hogy a tekepályát lekapcsolja a hálózatról, a létesítmény fűtését más módon oldják meg. Az államtól tavaly 30 millió dinárt kapott a község a hővezeték-rendszer szanálására, és ebből az összegből fizette ki a város többek között az áramadósságot is.

A Homok lakótelep kezdetétől a Gilax üzletéig vezető fő vonal mentén folyamatban van a rekonstrukció, és a község finanszírozásával energetikai hatékonysági tanulmány készül. A tanulmány célja, hogy felmérjük a fűtés gyenge pontjait, és a szakemberek megoldási javaslatai alapján ésszerűbbé, gazdaságosabbá tegyük a távhőszolgáltatást Zentán. Nincs rendjén, hogy egy fűtési idényben a drága földgázzal előállított hőenergia 25-30 százaléka veszendőben megy, s emiatt az ELGAS közvállalatnak tetemesek a veszteségei. A szerb kormány hathatós segítségével jó úton haladunk, hogy végre rendbe tegyük az évek óta veszteséges és bizonytalan távfűtést Zentán – mondta bizakodva Terzić mérnök, az építkezés ellenőre.