2024. április 25., csütörtök

Lepusztult épület a belvárosban

Újvidéken számos romos épület, elhagyott parcella veszélyezteti a polgárok biztonságát

Többször írtunk már elhagyott épületekről, gazdátlan parcellákról, az újvidéki önkormányzat számos problémát megoldott, vagy keresi a megoldást, de közel sincs vége a gondoknak.

Ha végiggyalogolunk a Munkás utcán, rendezett járdákat, belvárosi luxusépületeket látunk, amíg oda nem érkezünk az Albus egykori irodaházához (Dávid Csilla felvétele)

Ha végiggyalogolunk a Munkás utcán, rendezett járdákat, belvárosi luxusépületeket látunk, amíg oda nem érkezünk az Albus egykori irodaházához (Dávid Csilla felvétele)

A város központjában, a Munkás utca 32. alatt egykor felépült Albus irodaház is ezek közé a gondok közé tartozik, igaz, az épület nem veszélyezteti közvetlenül az utcán közlekedők biztonságát, de a rogyadozó betonkerítés veszélyt jelenthet, szögesdrót áll ki belőle. A kerítés mögött elburjánzott a kóró, az egykori irodaház környékét senki sem rendezi, ezért a patkányoknak, egereknek kiváló telephelyként szolgál. Az esősebb időszakokban a pincerészben felgyülemlik a talajvíz, ami a szúnyoglárvák fejlődésének is kiválóan megfelel, a környék lakóinak „nagy örömére”. Az épületmaradvány lassan, de biztosan szeméttel is megtelik.

Az újvidéki felügyelőségen elmondták a 021.rs hírportálnak, hogy az objektum nem az utca közelében helyezkedik el, ezért nem jelent közvetlen veszélyt az gyalogosokra nézve, csupán az járhat valamiféle kockázattal, ha valaki bemegy az udvarába.

– Ha engedély nélkül akar valaki bemenni az objektum területére, mivel nem a Városi Felügyelőség hatáskörébe tartozik, nincs engedélyünk arra, hogy ezt megtiltsuk. Azok, akik engedély nélkül lépnek be egyes objektumokba, ezt a saját felelősségükre teszik – mondták a városi felügyelőségen.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

– Az objektum és a parcella rendezésének az előfeltétele, hogy a romos épületeket eltávolítsák, ezután pedig meg kell tisztítani a területet. Az ide tervezett új irodaház megépítéséhez azonban először meg kell oldani a földterületek tulajdonjogi kérdéseit, mivel a környező parcellákra is szükség van az új objektum felépítéséhez. Ezenkívül az itt lévő, kihelyezett rendőrállomást is majd át kell költöztetni – közölték a városi felügyelőségen. Ha mindezeket a gondokat megoldják, hátramarad még a Munkás utcai szennyvízhálózathoz tartozó szivattyútelep áthelyezése is. Ez sem tűnik egyszerű feladatnak.

Emlékeztetőül: A 2016-ban likvidált Városépítési Intézet (a Városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal elődje) többször is megtisztította az egykori Albus irodaház környékét, és megjavította a kerítést, de ezek a beruházások csak ideiglenes megoldást jelentettek.