2024. március 29., péntek

Minden a burgonya körül forgott

A krumplifesztivál továbbra is népszerű – Játékos vetélkedők a topolyai tájház udvarán

A topolyai Művelődési Ház idén hetedik alkalommal szervezte meg a már hagyományossá vált krumplifesztivált. Az Élő Tájház elnevezésű rendezvénysorozat keretében megszervezett, helyi berkekben igen népszerű, versenyjellegű, de főként baráti rendezvény iránt az idén is nagy volt az érdeklődés.

A főzéssel együtt jár a kóstolás is (Sihelnik Ágnes felvétele)

A főzéssel együtt jár a kóstolás is (Sihelnik Ágnes felvétele)

A tájház udvarán öt csapat mérte össze ügyességét és tudását olyan versenyszámokban, mint a krumplihámozás, zenei kvíz, valamint krumplipaprikás-főzés, amihez a szervezők 3 kilogramm krumplit, fél kilogramm kolbászt, fél kilogramm füstölt húst, idényjellegű salátát, kenyeret, valamint tűzrevalót adtak. A gyermekek számára játékos és ügyességi foglalkozásokat tartottak, amelyek természetesen mind kapcsolódtak valamiképp a krumplihoz.

A jó hangulatról az adai Pendergő tamburazenekar gondoskodott, akik nem utolsósorban a zenei kvízt is vezették.

A krumplihámozó verseny után, melyben a Nefelejcs Kézimunkacsoport remekelt, kezdetét vette a főzés. Míg a bográcsokban főtt az ínycsiklandó krumplipaprikás, a Pendergő zenekar közreműködésével lezajlott a zenei kvíz, melyben az Arcus Környezetvédő Egyesület csapata bizonyult a legjobbnak. A zenei kvízben többek között dalfelismerés és dalszövegszerzés is volt a versenyszámok között. Az utóbbiban minden csapat megcsillogtathatta kreativitását. A kvízt követően minden csapat mintát adott az általa elkészített krumplipaprikásból, és a zsűri munkához látott. A Nefelejcs Kézimunkacsoport paprikása bizonyult a legjobbnak. A végleges eredmény a pontszámok összesítésével született meg.

A felnőttek versenyében, mindhárom versenyszám eredményeit összesítve, ötödik helyen végzett a topolyai Tulipán Kézimunkacsoport csapata, negyedik helyen a topolyai Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat csapata, harmadik helyen pedig az Unikornis nevű csapat. Második helyezést ért el a Nefelejcs Kézimunkacsoport csapata, az első díjat pedig a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület csapata vihette haza.

A méltán népszerű rendezvényt az idén is a Szekeres László Alapítvány támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül.