2024. április 25., csütörtök

Csatlakozzon az új hálózatra!

Topolyán folyamatban van a háztartások rákötése a felújított vízvezeték-hálózatra – Elkezdődött a vízgyár felújítása

Topolya ivóvízét 6 kút táplálja, és jelenleg zajlik az ivóvíz-hálózat vízgyűrűinek felújítási munkálata. Ez bizonyos kerületekben, illetve egyes érintett utcák környékén néhány órára a vízszolgáltatás kiesését eredményezi ezekben a hetekben. Az önkormányzatnak és a Komgrad Kommunális Közvállalatnak a 10 koncentrikus főhálózatból eddig a 3-as, a 6-os, a 7-es, a 8-as illetve a 9-es körgyűrű esetében sikerült elvégezni a felújítási munkálatokat. Továbbá folyamatban van az érintett háztartások rákapcsolása is erre az új hálózatra.

– Az említett vízgyűrűk vezetékei 1969-ben lettek lehelyezve, a folyamatos karbantartási munkálatok ellenére nem kevés lerakódás és mechanikai szemét halmozódott fel bennük az évtizedek alatt. Ezt a problémát gyakori, nagy nyomással történő átmosással igyekeztek munkásaink kezelni, de egy idő után már az sem oldotta meg a felhalmozódott problémát. A vezetékcsere elengedhetetlenné vált. A szakvélemény alapján ezek a fém csövek 30–50 évente cserére szorulnak, mivel nagyobb valószínűséggel rakodnak le rájuk azok az anyagok, amik a víz összetevőjét képezik vidékünkön. Manapság erre a célra már PVC-vezetékek vannak használatban, amire ezek a vízben található anyagok alig, vagy egyáltalán nem tapadnak – nyilatkozta az igazgatónő, aki arra ösztönözte a polgárokat, hogy éljenek a kedvező lehetőséggel, és csatlakoztassák rá otthonukat az új hálózatra – tudtuk meg Dudás Domány Dianától, a munkálatokat végző, illetve a csatlakozásért felelős Komgrad igazgatónőjétől.

– Szeretnénk felhívni a kedves polgárok figyelmét arra, hogy most az önkormányzat jelentős segítséget nyújt az új hálózatra való rákapcsolódásra. A munkálatok összesen 20 ezer dinárba kerülnek, de a költségből most 14 ezret magára vállal Topolya, így ez háztartásonként 6000 dinárba kerül a lakosságnak. A Komgrad még azt a könnyítést tudja megtenni, hogy igény szerint több részletre felbontva is törleszteni tudják a polgárok a költségeket. Annyi csak a kikötésünk, hogy ez az év végéig megtörténjen. Ezt a lehetőséget azért kínáljuk, mert a közelmúltban munkatársaink bekopogtak az érintett háztartásokba egyenként, egyfajta közvélemény-kutatást végezve. Kettős célja volt ennek a lépésnek, elsősorban az, hogy megtudjuk, ki hogyan tudná a legkönnyebben törleszteni a csatlakozási díjat, illetve általánosan szerettük volna felhívni a lakosság figyelmét erre a lehetőségre, valamint ösztönözni szerettünk volna, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel – nyilatkozta az igazgatónő, aki felhívta azzal kapcsolatban is a figyelmet, hogy az új vezetékekből már szűrt és megtisztított víz folyik majd a csapokból. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy mi van abban az esetben, ha minden pozitív hatása ellenére a háztartás nem igényli az új rendszerre való kapcsolódást.

– Abban az esetben, ha egy bizonyos háztartás a régi, elöregedett vezetékekből nyeri továbbra is az ivóvizet, nem szüntetjük meg a vízszolgáltatást. Ugyanakkor így nem tudjuk azt a minőséget garantálni, mint az új vezeték esetében. Sajnálattal és bosszankodva tapasztaljuk sokszor a régi vízvezetékekből folyó sárga színű lerakodásokat. Ez sajnos ezeknek a régi fém csöveknek az esetében szinte természetes jelenség. Az új hálózatra csatlakozott háztartásoknak már nem kell ezzel a problémával szembesülniük – mutatott rá Domány Dudás Diana.

– Az év elején – 13 év után – elkezdtük az úgynevezett vízgyár felújítását. Ez a vízgyár látja el a kutakból nyert nyers víz feldolgozását, vasat és más káros anyagokat szűr ki a vízből mechanikus úton. Ez után további filteren keresztül áthaladva kerül az új városi ivóvíz-hálózatba. Ennek a rendszernek a kapacitását szeretnénk bővíteni a közeljövőben, hiszen például az ipari park eddig nem látott tempóval növekszik. Ezt a vízhálózatra való rákapcsolódási szándék növekedéséből is látjuk. Továbbá a közeljövőben megkezdi munkáját a Labdarúgó Akadémia, de belátható időn belül a Vénusz-fürdő és a Diákotthon is, ami szintnén emeli majd a topolyai ivóvíz-hálózat terhelését. Menet közben majd kiderül, hogy milyen területen kell lépni még, de az már valószínűsíthető, hogy szükség lesz majd még egy filter beüzemelésére – nyilatkozta az igazgatónő, aki elárulta azt is, hogy hosszú távon az a célja a Komgradnak, hogy a régi hálózatot teljesen kiiktassák a használatból.