2024. április 25., csütörtök

Ünnepeltek a bunyevácok

A Dužijanca elnevezésű aratóünnepség mára a szerbiai bunyevác nemzeti kisebbség négy nemzeti ünnepének egyikévé nőtte ki magát, amelynek látványos központi rendezvénye számos látogatót vonz Szabadkára. Mint azt az idei rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke kifejtette, a Dužijanca szokása egy igen régi tradíció továbbélése, amit a bunyevácok ősei az őshazából hoztak magukkal, és így pogány gyökerekkel is rendelkezik, ugyanakkor ez az, ami a legjobban megkülönbözteti a bunyevácokat más nemzetektől, és lehetőséget ad arra, hogy bemutassák szokásaik, nyelvük és zenéjük különlegességeit.

Körtánc a város főterén (Fotó: Gergely Árpád)

Körtánc a város főterén (Fotó: Gergely Árpád)

A Dužijanca Napja 2018 rendezvénysorozatra szerdán, Nagyboldogasszony napján került sor. A program reggel kilenckor ünnepi szentmisével kezdődött, amelynek helyszíne a Szent Mihály ferences templom volt.

A kora esti program 18 órakor vette kezdetét, amikor is a Bunyevác Matica elől ünnepi felvonulás indult a város központjába, ahol egy nagy kólóval ünnepeltek a jelenlévők. A felvonulásban és a táncban a szabadkaiak mellett részt vettek az egyéb településekről érkező bunyevác művelődési egyesületek képviselői is, többek között Tavankútról, Bajmokról és a magyarországi Tompáról. A felvonulást az új aratópár, Jovana Vidaković és Mario Vojnić Hajduk vezette. A zenés felvonulás és a körtánc sok érdeklődőt vonzott a városközpontba. A résztvevők ezt követően az ismert író, katolikus pap, Blaško Rajić szobrához vonultak, amelyet a Bunyevác Nemzeti Tanács képviselői megkoszorúztak.

Az ünnepi felvonulást az aratópár vezette (Fotó: Gergely Árpád)

Az ünnepi felvonulást az aratópár vezette (Fotó: Gergely Árpád)

A program a Városháza dísztermében megtartott díszüléssel folytatódott, amelyen több magas rangú vendég is képviseltette magát. A rendezvény a Spartak S éttermében zárult, ahol sor került az aratópár körtáncára is.

A rendezvény fő szervezője a Bunyevác Nemzeti Tanács Művelődési Bizottsága, támogatója pedig Szabadka Város, valamint Vajdaság Autonóm Tartomány kormánya volt.