2024. április 25., csütörtök

Ötvenegy menekült a befogadóközpontban

A szabadkai befogadóközpontban jelenleg 51 menekült tartózkodik, ebből 21 gyermek. A legtöbben Afganisztánból érkeztek, 31 személy, Irakból tizenöten, Iránból pedig öten. Többen menekültkérelmük elbírálására várnak. Az illetékesek elmondták, hogy a szabadkai befogadóközpontban 1-2 hónapnál tovább ritkán tartózkodnak az illegális bevándorlók, a legrégebb óta egy, a niši központból érkezett család van náluk, ők több mint másfél éve várják menekültkérelmük elbírálását.

A migránsok egyik lakóépülete (Fotó: Patyi Szilárd)

A migránsok egyik lakóépülete (Fotó: Patyi Szilárd)

A táborlakók napi három étkezést kapnak, az ebéd mindig főtt étel, és gyakran előfordul, hogy vacsorára is meleg ételt kapnak. A táborlakók rendelkezésére áll a fodrász, a legkisebbekkel pedig munkanapokon 9-től 16 óráig szakember foglalkozik. A Zajedno egyesület szervezésében az itt tartózkodó anyukák gyermekeikkel egy tanyát látogattak meg, valamint egy műhelyfoglalkozásra látogattak el a Kolevkába. Az Eho ökumenikus humanitárius szervezet pedig a palicsi Állatkertbe szervezett kirándulást, ezenkívül egy zombori színházi előadásra is elvitték a gyermekeket édesanyjukkal.

Dragan Đurić, az International Care Szervezet ételminőség-ellenőrzésével és kiosztásával megbízott illetékese elmondta, hogy az élelem, amint megérkezik, azonnal kiosztásra kerül. Szavai szerint napi szinten húst, tejterméket, zöldségfélét és gyümölcsöt is kapnak a táborlakók, a kedvenc eledelük pedig a spagetti.

Zahra 21 éves. Pakisztánból jött, második gyermekével várandós. Ő Magyarországon szeretne élni családjával, mert tetszik neki a magyar nyelv. Szerbiába egy éve érkezett, a szabadkai táborban pedig egy hónapja tartózkodik.

A gyermekkuckó (Fotó: Patyi Szilárd)

A gyermekkuckó (Fotó: Patyi Szilárd)

Rahima 35 éves, Afganisztánból érkezett, neki két gyermeke van. Családjával Németországba szeretne eljutni, ahol nyelvet tanulna.

Marwa 28 éves, ő Bagdadból érkezett. Egyéves kisfia van. Szerbiába másfél éve érkeztek, a szabadkai befogadóközpontban egy hónapja várják menekültkérelmük elbírálását. Bagdadban elárusítóként dolgozott, Svájcban is elárusítóként szeretne dolgozni.

Sheriff 34 éves. Négy gyermeke van. Másfél éve tartózkodik Szerbiában, azóta már két gyermekkel bővült a családja. Már nagyon várja, hogy mielőbb átjuthasson a magyarországi menekülttáborba és családjával mielőbb továbbmehessen Németországba.