2024. április 25., csütörtök

Drágulnak a közszolgáltatások Óbecsén

A Komunalac a duplájára emelné a sírhelybérletet, a Tisza Mente pedig ezentúl 462 dinárért viszi majd el a szemetet

Bár pontosan két héttel ezelőtti érdeklődésünket még elhárította Željko Plavšić, az óbecsei Komunalac Közvállalat igazgatója, mára kiderült, nem voltak alaptalanok azok a híresztelések, melyek szerint a vállalat drasztikusan szeretné megemelni a tíz évre szóló sírhelybérlet díját, az eddigi 470 dinár helyett hamarosan ennek több mint a dupláját: évi 965 dinárt kell majd elhunytanként fizetni.

Plavšić helyi tévének adott nyilatkozata szerint valójában nem áremelésről, hanem árkorrekcióról van szó, mert a szerinte a „lakosság pénztárcáját nem túlságosan megterhelő” díj a sírhelybérlet mellett ezentúl a temető karbantartási költségét is magában foglalja majd.
A vállalat ármódosítási kérelmét rövidesen a községi tanács is napirendre tűzi. Az önkormányzatnak benyújtott indoklás szerint a bevételből egyebek mellett temetőkerítéseket javítanak majd, kápolnákat hoznak rendbe, javítanak a közvilágításon, utakat építenek ki és zöldterületet tartanak majd karban. A temetkezés költsége nem fog változni, továbbra is 11 630 dinár lesz a teljes körű és 5815 dinár a részleges szolgáltatás esetén.
Az igazgató elmondása szerint egyébként a polgárok nagy része nem intézkedik magától a sírhelybérlet meghosszabbításáról, ezért a Komunalac értesítést küld ki a számukra. Tavaly a 450 címzettből még a tíz százalékot sem érte el azoknak a száma, akik ezt követően eleget tettek fizetési kötelezettségüknek. Mint elmondta: a vállalat egyelőre nem él azzal a lehetőséggel, hogy ha a családtagok nem fizetnek, a sírhely szabadon értékesíthető, de ha elfogynak a temetőkben a sírhelyek, ez is megtörténhet.
A Komunalac Közvállalat három (két katolikus és egy pravoszláv) óbecsei, valamint a bácsföldvári és a péterrévei pravoszláv temetőről visel gondot.
Drágább lesz a szemételhordás
Hétfői ülésén elfogadta a Tisza Mente Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. kérvényét a községi tanács, így az eddigi 399 helyett ezentúl 462 dinárt kell majd fizetni a szemételhordásért Óbecsén.
Fejes Zoltán igazgató magyarázata szerint az áremelésre a vállalat zavartalan működése érdekében, az év végéig tervezett beruházások megvalósítása és a géppark megfelelő karbantartása miatt van szükség.
A lakosság 90 százaléka egyébként rendszeresen fizet ezért a szolgáltatásért, azok ellen az adósok ellen pedig, akik a fizetési felszólítást követően sem tesznek eleget kötelezettségüknek, kényszerbehajtást kezdeményeznek, aminek a költségei ugyancsak az adóst fogják terhelni.