2024. március 29., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE HONGRIE

Olasz szakaszgyőzelem és sárga trikó

A Tour de Hongrie első szakaszának útvonala Balatonalmádi és Keszthely között kanyargott. A magyar Pannon Cycling Team versenyzője, Szatmáry András és a spanyol Isaac Cantón (Polartec-Kometa) szökése diktálta a tempót. Közülük a spanyol bírta tovább az erős iramot, és 55 kilométernél már egyedül maradt elöl, de ő sem tudott sokkal tovább vezetni. A főcsoportban a sárga trikós Patrick Shelling csapata, a Vorarlberg húzott, mígnem az Androni csapata 35 kilométernél, az utolsó előtti emelkedőn hatalmas iramra váltott, és teljesen szétcincálta a mezőnyt. Mindössze 39-en maradtak elöl, köztük a sárga trikóssal – ez a válogatott csoport végül több perces előnnyel ért célba a mezőny további részei előtt, s innen került ki az etapgyőztes is. Bár az utolsó kilométereken a lengyel CCC–Sprandi Polkowice csapata csinálta meg a legjobb felvezetést, a legjobb hajrát az olasz Manuel Belletti (Androni) vágta ki. Az olasz, aki a prológon második lett, szakassikerével átvette a sárga trikót.

A hegyi hajrákon összesítve a lengyel Patryk Stosz szerezte a legtöbb pontot (11), így a nap végén ő húzhatta fel a piros trikót.

Ma a Velence és Székesfehérvár közti 190 kilométeres etap vár a kerékpárosokra.

Végeredmény, 1. szakasz (Balatonalmádi–Keszthely, 154 km): 1. Manuel Belletti 3:36:18 óra, 2. Matteo Moschetti, 3. Kamil Malecki, 4. Paolo Totò, 5. Jannik Steimle a. i. stb. Az összetett állása (még 4 szakasz van hátra): 1. Belletti 3:40:51 óra, 2. Schelling +9 mp, 3. Charles Planet +10 mp, 4. Maximilian Kuen +11 mp, 5. Gian Friesecke +12 mp stb.