2024. április 25., csütörtök
Malomfesztivál

Kezdődik az oromi öröm

Rengeteg program, bemutatók, koncertek már az első napon is

Ma, csütörtökön hivatalosan is kezdetét veszi Oromon az ötödik Malomfesztivál.
Bár a fesztiválozók már szerdán, a nulladik napon beköltözhettek a kempingbe, és átvehették a karszalagokat, sőt az Akácos színpadon pár koncertre is sor került, az oromi öröm első, hivatalos napja ma kezdődik. Rengeteg program, koncertek és a Malmok útja alkotótábor produkcióit is ma tekinthetik meg a látogatók.
Csütörtökön a megnyitó 18.30-kor, a Bitang színpadon kezdődik, amelyet Csizmadia Anna és Brasnyó Antal koncertje követ. Ma este fellép még ezen a színpadon a Longital, 20 órától, 21.30-tól tüzes bemutatóval szórakoztatják a közönséget, majd érkezik a fesztivál egyik legnagyobb előadója, Lovasi András, 22 órától. A Bitang színpad csütörtök esti programját a Stereo Banana zárja majd.
Mindeközben az Akácos színpadon is zajlanak majd a programok. A Malmok útja alkotótáborok mozgás, színház és zenei produkciói 16 órától kezdődnek, majd éjfélkor a filmes alkotótábor rövidfilmjeiből készült vetítés lesz megtekinthető. Természetesen a zenei programok sem maradnak el, 19.30-tól fellép az Artur, a Ricsárdgír, a Barbears majd a filmvetítés után a Tudósok és a Suhov.
Idén a Folk sátor az EtnoCamp nevet viseli, és egy teljesen új helyszínnel várja a folk muzsikára szomjazó közönséget. Csütörtökön este 7 órától a The Chimney Shitters, 20.30-tól a Véka, végezetül pedig a Pendergő zenekar fog muzsikálni, valamint táncházzal várják az érdeklődőket.
Az idei, egyik új helyszín a medence mellett elhelyezkedő BaZen részleg, ahol különböző elektronikus zenét előadó DJ-k fogják segíteni a medence partján való lazulást. Itt 10 órától 16 óráig váltják egymást az előadók, többek között zenél majd a Viddim, a JazzSzigor, a Suhov és a Lusta Bítek.
Ebben az évben a Chill sátor is teljesen új funkcióval fog működni, hiszen különböző előadásoknak is teret ad majd a hangulatos helyszín. Az első nap 10 órától jógával, 12.30-tól egészségpercekkel, míg 14 órától didgeridoo- és darbuka-workshop várja a zenélni vágyókat.
Szinte hagyománynak mondható, hogy a fesztiválon jelen van a Soul Kitchen, amely csapat tagjai egészséges fogásokkal töltik meg a fesztiválozók hasát, valamint főző-műhelymunkákat tartanak. Idén sem lesz ez máshogy, 10 órától közösségi főzés, 13 órától ebéd, majd 16 órától Vegán, gasztro workshopra kerül sor Papp Ágotával.
A baba és gyermeksarok is megnyitja kapuit a legkisebbek számára csütörtökön, ahol a gyerekeknek elkülönített színes játszósarokban nemcsak a kicsiknek, hanem a szülőknek is készülnek foglalkozásokkal, 17 órától. A Malom élményprogramok is elkezdődnek csütörtökön, az első helyszín, amelyre a kirándulók kerékpárral eljuthatnak, az a Baráthok kútja. A kirándulásra előzetes bejelentkezés szükséges, kerékpár bérlésére pedig lehetőség lesz a helyszínen.
Mindemellett kézműves foglalkozások és vásár, finom hazai enni és innivalók, jó hangulat, péntektől pedig még több program várja az Oromon fesztiválozókat.