2024. március 29., péntek
Újvidéki Nyár

Akik lelki húrjainkon hegedültek, gitároztak

A szervező Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága jó választásának bizonyult, hogy az Újvidéki Nyár rendezvényt Lajkó Félix hegedű-virtuóz és Sidoo Attila gitárművész nyissa meg.

Kedd este főleg rengeteg fiatallal telt meg az újvidéki Zsinagóga. Nemcsak a tartományi székváros zenészvilágának képviselői, továbbá egyetemi hallgatók és zenerajongók, hanem számos külföldi turista váltott jegyet erre az egyedülállónak ígérkező zenei koncertre, amely fölülmúlt minden várakozást.

Akik már jól ismerték a Liszt Ferenc-díjas, világhírű, topolyai születésű hegedű-virtuóz mindig meglepetésszámba menő fellépéseit, és azok is, akiknek esetleg most volt először alkalmuk őt élőben hallgatni, elbűvölve élvezték ezt a szavakba nem önthető, a lelki húrjainkat a legmélyebben megérintő koncertet.

– Az ötödik alkalom, hogy Sidoo Attilával együtt lépünk fel, Szerbiában Kishegyesen játszottunk együtt – mondta Lajkó Félix a koncert előtt. – Előadunk olyan számot is, amit tegnap csináltunk, meg számos nótát, amely át lett dolgozva. Igazából az előző két napi próbánk bemutatója lesz a mai koncert.

A Zsinagógába koncertre járó újvidéki közönségről szólva Lajkó Félix elmondta, hogy kiváló – majd viccelődve hozzáfűzte: „Ha nem dobálnak meg bennünket, akkor jól járunk!”

– Félixszel régóta ismerjük egymást – kapcsolódott a beszélgetésbe Sidoo Attila, akit Magyarországon nemcsak gitárművészként, hanem dalszerzőként is ismernek, becsülnek. – Úgy tűnik, most jött el az ideje, hogy együtt dolgozzunk. Ez most az ötödik bulink együtt. Szerintem a közös munka nagyon érdekes mindkettőnk számára. A helyszín, a Zsinagóga, különben gyönyörű. Nagyon szeretek ilyen épületekben játszani, mert egészen más akusztikája van, mint a koncerttermeknek. Alig várom, hogy elkezdjük a koncertet Félix szerzeményeivel.

– Nekem furcsa, hogy „rendes” nótákat játszunk, amelyeknek elejük, közepük, végük van. Nagyon-nagy „rugaszkodás” nincs bennük, de úgy van komponálva, hogy csak olyan emberek tudják játszani, akik hajlamosak arra, hogy elég lazák legyenek. Ha nem elég lazák, akkor el fogják játszani, de nem fog jól szólni. Hogy jól szóljon, ahhoz improvizálni is tudni kell – magyarázta a hegedű-virtuóz, aki aztán amikor kezébe vette a hegedűjét, levette lábáról a közönséget. Akkora beleéléssel, átéléssel muzsikált, hogy amikor két ízben is baj volt a technikával (a mikrofonnal, amelyet a koncertet rögzítő szakemberek a nadrágjára erősítettek), és emiatt pici „robbanások” hallatszottak, lélekjelenlétét megőrizve, a megfelelő hőfokon tudta folytatni az improvizációt Sidoo Attilával.

A közönség többszörös vastapsa után a művészek ráadást játszottak. A koncert után sokan vásároltak Lajkó Félix CD-iből. Amikor azonban az emberek a csodálatos zenei élmény után kiléptek a Zsinagógából, zivatar, ítéletidő fogadta, hűtötte le őket.

Ma is telt házra számítanak az Úvidéki Nyár szervezői. Az Ođila együttes, a cigányzene népszerű képviselői lépnek a Zsinagóga közönsége elé 19 órakor. A belépőjegy megvásárolható online a www.muzickaomladina.org honlapon, továbbá az Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága irodájában (Templomudvar/Katolikus porta 2., tel. 021/452-344) 8 és 14 óra között, és a Zsinagógában két órával a koncert előtt.