2023. március 31., péntek

Hajóbaleset Szudánban

Életét vesztette legkevesebb 22 gyermek szerdán egy hajóbalesetben Szudán északi részén - közölték helyi hivatalos források.

A SUNA szudáni állami hírügynökség jelentése szerint a balesetben meghalt egy helyi kórház női alkalmazottja is. A SUNA értesülései szerint a kishajón több mint 40 gyermek utazott. A hírügynökség úgy tudja, hogy azután süllyedt el, hogy az egyik motorja elromlott.
Egy helyi falusi vezető tudomása szerint a balesetet az okozta, hogy a víz áramlása erős volt, a hajó pedig egy fának ütközött, amely az árvíz miatt víz alá került.

A hajón utazó gyermekek a Nílus nyugati részén fekvő Kenisa nevű helységből származtak, és a folyó túloldalán fekvő Kabnában található iskolájukba tartottak. A térségbe vezényelt mentőcsapatok jelenleg a holttestek felkutatásán dolgoznak.

A polgári védelmi szervezet a múlt héten egyébként elrendelte a hajóközlekedés felfüggesztését a Níluson október végéig a folyó és mellékfolyóinak megáradása miatt.

Szudánt jelenleg monszunesőzések sújtják, amelyek általában júniustól novemberig tartanak.

A szudáni vörös félhold keddi jelentése szerint az áradások következtében eddig legkevesebb 23-an vesztették életüket, 61-en sérültek meg és mintegy 45 ezer embert ért kár az északkelet-afrikai ország öt államában július 23. óta.