2024. április 20., szombat

Róháni: Trumpnak újjá kell építenie a felégetett hidakat

Donald Trump amerikai elnöknek újjá kell építenie a hidakat, amelyeket felégetett eddig elnöksége idején, ha személyes találkozót akar - jelentette ki szerdán Haszan Róháni iráni elnök.

Az iráni államfő ezzel az amerikai elnök múlt havi kijelentésére reagált. Trump azt mondta, hogy bármikor és feltételek nélkül kész találkozni az iráni vezetéssel, köztük Róhánival, hogy az iszlám köztársaság atomprogramjáról tárgyaljon vele.

Róháni szerint azzal, hogy Trump kiléptette az Egyesült Államokat a hat nagyhatalom és Irán között 2015-ben létrejött atomalkuból, lerombolta azt a "kommunikációs hidat", amelyet a nukleáris megállapodás létesített.

"Egészen jól haladtak a tárgyalások az Egyesült Államokkal (...), de akkor az amerikaiak maguk rombolták le ezt a hidat" - fogalmazott az iráni elnök.

Az amerikai elnök májusban jelentette be, hogy az Egyesült Államok kilép az egyezségből, és újra életbe lépteti az atomalku ratifikálásakor felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Arra hivatkozott: a megállapodás nem akadályozza meg végleg, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert. Az atomalku többi részese kitart a magállapodás mellett, amelyet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Irán tiszteletben tart.

A 2015-ben létrejött egyezmény értelmében Irán korlátozza atomprogramját, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az Iránnal szembeni szankciókat.

Az amerikai szankciókat két szakaszban vezetik be. Az első szakasz a múlt héten vette kezdetét, a büntetőintézkedések az iráni gazdaság több ágazatát érintik. A második szakasz november elején lép életbe, elsősorban az iráni energetikai szektort veszi célba, embargóval sújtva az iráni olajexportot.