2024. március 29., péntek

Vučić: Szerbiának erős katonaságra van szüksége

A hadseregben dolgozók fizetését megemelik, és könnyebben jutnak majd lakáshoz – ígérte tegnap Aleksandar Vučić államfő a Žarkovo kaszárnyában, a Haditechnikai Intézetben tett látogatása során. Hozzátette, ezekkel a törekvésekkel lehet csak elérni, hogy aki a katonaságnál marad, odaadóan szolgálja a hazáját. Az államfő kiemelte, emelt fővel lehet csak a jövőbe tekinteni, hiszen csak így lehet fejlődni, az, aki állandóan visszatekint a múltba, nem halad semerre.

Vučić a Haditechnikai Intézetben tett látogatása során az intézet új projektumaival ismerkedett meg, beszélgetett azzal a 48 mérnökkel és tiszttel, akik a katonai akadémia elvégzése után nemrégiben munkába állhattak. Az államfő hangsúlyozta, az új alkalmazottaktól innovatív hozzáállást vár, mert, mint rámutatott, a műszaki fejlődés nagyon fontos a hadsereg jövője szempontjából.

Vučić hangsúlyozta: a mai multipoláris világban szükségünk van egy erős és felelősségteljes katonaságra, amely támadás esetén hatékonyan tud fellépni a rendelkezésre álló technológiával és azokkal az emberekkel, akik készek megvédeni a hazájukat.

Az államfőt elkísérte Aleksandar Vulin védelmi miniszter is, akinek korábbi bejelentései szerint az intézet számlájára 2018 novemberéig 4 millió dinárt utal át a minisztérium, ugyanakkor már lépéseket tettek az intézetben dolgozók anyagi helyzetének a javítására.

A Haditechnikai Intézetet még 1948-ban alapították azzal a céllal, hogy Jugoszlávia hadseregének felszereltségével, fejlesztésével és korszerűsítésével foglalkozzon. Ma az intézet a védelmi technológiák kutatásával foglalkozik, aminek köszönhetően például tavaly bevezették a széles sávú rádió-goniométerek prototípusát, valamint az UPTM rádió irányítású teljes körű lövőkészleteket, de korszerűsítették a katonák személyes felszerelését is.

A Haditechnikai Intézet célja a hadifelszerelés fejlesztése, illetve a magas technológiák gyártása, de operatív feladata is van az intézetnek. Ma 24 korszerű laboratóriummal rendelkezik, amelyek közül néhány nemzetközi jelentőséggel bír, míg mások egyedülállók a Balkán-félszigeten.