2024. április 20., szombat

Augusztus 20-áig kifizetik a családi pótlékot

Július 1-jén hatályba lépett az új családtámogatási törvény, miszerint az elsőszülött gyermek után 100 ezer dinár egyszeri támogatást kapnak a szülők, a második gyermek után két éven keresztül, a harmadik és negyedik gyermek után pedig tíz éven keresztül fizeti az állam a támogatást. A régiről az új támogatási rendszerre való átállás miatt esetenként eltolódások következtek be, de a 2017. december 25-e után született gyermekek (a második, a harmadik és a negyedik szülöttek) esetében a támogatás korrekcióját visszamenőleg magára vállalta az állam. Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi miniszter bejelentése szerint az év végéig megkapják a szülők a különbséget.

Újságírói kérdésre, hogyan történhet meg, az új törvény hatályba lépése után egyes kismamák továbbra is a korábbi összeget, például a második gyermek után csak 6000 dinárt kaptak az ígért 10 ezer helyett, Đorđević annyit válaszolt, hogy az állam minden egyes esetet korrigálni fog.

– A második, harmadik és negyedik gyermek esetében a támogatás összegének különbségét az év végéig megkapják a szülők, erre megvan a pénz az államkasszában – hangsúlyozta a miniszter. Elmondta, hogy a kismamák havi járandóságát a jövőben idejében fizetik, sikerült behozniuk a késést, és a kismamák minden hónapban legkésőbb 20-ig kézhez kapják a szülői támogatást. Elmagyarázta, korábban azért késtek a havi járandóságok kifizetésével, mert a munkaadó miután kifizette a szülési szabadságot töltő alkalmazottjának a fizetését, a befizetés felmutatásával kérhette annak megtérítését az állami költségvetésből. Most ez az eljárás egy lépéssel lerövidült, hiszen a havi járandóság az állami költségvetésből a szülési szabadság első napjától kezdve a kismama számlájára érkezik.