2024. április 26., péntek

Ki a felelős a fertőzött őszibarack kiszállításáért?

Ismét csorbát szenvedett az értékesítési politika – A szakemberek szerint ilyen hibákat nem szabad megengednünk magunknak

A Szerbiai Növényvédelmi Igazgatóság megerősítette, hogy Oroszország ideiglenesen betiltotta a szerbiai őszibarack és nektarin importját, mert az egyik küldeményben moníliás gombafertőzést észleltek az árun. Hogy meddig lesz érvényben a tilalom, ez attól függ, mennyire gyorsan tud Szerbia intézkedni, hogy a jövőben elkerülje az ilyen helyzeteket – nyilatkozta a Prva televízió műsorában Nebojša Milosavljević, az országos növényvédelmi hatóság igazgatója. Elmondta, hogy a szerb fél a hír vétele után máris intézkedéscsomagot javasolt.

„Igyekszünk minél hamarabb áthidalni a problémát. Júliusban kedvezőtlen volt az időjárás, sok csapadék hullott, ez pedig elősegítette a gombák fejlődését, tény azonban, hogy a termelők sem tettek meg minden szükséges óvintézkedést” – mondta Milosavljević, hozzátéve, hogy a tárolás is nagy gond, mivel érzékeny gyümölcsről van szó, amely a szedés után szigorú ellenőrzést igényel.

„ A 2 fok a legmegfelelőbb hőmérséklet. Szállításkor valószínűleg ennél melegebb volt, ezért a spórák fejlődésnek indultak, az ellenőrzési szolgálatok azonban ezt nem láthatták.”

Miladin Ševarlić agrárközgazdász arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz piac rendkívül fontos Szerbia számára, és hogy a szabálysértés miatti közvetlen kár sokkal kisebb, mint az értékesítési politikán esett csorba.

„Szerintem az a legnagyobb baj, hogy termelőink nem eléggé képzettek, és mindamellett, hogy az országban 6000 munkanélküli agronómus van, mezőgazdasági tanácsadói szakszolgálatunkban 11-szer kevesebb a szakember, mint Szlovéniában. Csupán mintegy 270 tanácsadóval versenyképesség tekintetében nincs mit keresnünk a világpiacon” – szögezte le Ševarlić. Megjegyezte: nem tudni, hogy van-e ilyen fertőzött gyümölcs a mi piacunkon is, ha igen, azt azonnal meg kell semmisíteni.

„ A hazai piacot illetően nyilvánvaló, hogy nálunk sokkal kevesebb idő telik el a gyümölcsszedéstől a fogyasztásig, nem úgy, mint kiszállításkor: három-négy napot vesz igénybe a rakomány útja Moszkváig, majd ott még egy-két nap várakozással kell számolni. Kérdés, kinek nagyobb a felelőssége, a hűtőházaknak, a mezőgazdasági felügyelőségnek vagy a termelőknek. Az orosz vásárló kifogásait komolyan kell vennünk, mert a török és az iráni áru hatalmas konkurencia a számunkra.”

Ševarlić arra is felhívta a figyelmet, hogy Oroszország az ellene bevezetett szankciók időszakát arra használja ki, hogy felfejlessze saját mezőgazdaságát, ezért mi csak csúcsminőségű, egészségi szempontból 100 százalékosan biztonságos termékekkel jelenhetünk meg az orosz piacon, s ilyen hibákat nem szabad megengednünk.