2024. március 29., péntek

Ahol az emberek odafigyelnek egymásra

Gazdag programsorozattal ünnepelte a falunapot Gunaras

Ünneplőbe öltözött Gunaras a hétvégi falunapi rendezvénysorozat tiszteletére. Vasárnap a délelőtti órákban elsősorban a gyerekeké-ifjaké volt a terep.

Az elismeréseket a többszörös véradóknak Lestár Tibor, a Vöröskereszt  községi szervezetének a titkára és Brezovszki  szuzanna, a helyi szervezet elnöke adta át (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az elismeréseket a többszörös véradóknak Lestár Tibor, a Vöröskereszt községi szervezetének a titkára és Brezovszki szuzanna, a helyi szervezet elnöke adta át (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A helybeli és a pobedai fiatalok összefogásából alakult Univerzum Ifjúsági Klub szervezésében is többféle versenyprogram zajlott a központban, egyebek mellett tortaevésben, kötélhúzásban, de bográcsosfőzésben is összemérhették a tudásukat a gunarasi jelentkezők mellett a topolyai, horgosi, szenttamási, becsei, zentai, kanizsai vendégek. A falunapon labdarúgótorna is zajlott, de díjazták a legeredményesebb véradókat is. Az ingyenes trambulinra, a gölöncsérkedésre, majd délután a légvárra szinte a kezdetektől sorba kellett állniuk a kicsinyeknek. A délután közepén pedig a tűzoltók tüzes-vizes bemutatója már a falu idősebbjeit is kicsalogatta a piactérre.

Csorba Ottó, a gunarasi helyi közösség tanácsának az elnöke elárulta, hogy immár 18. alkalommal szervezik meg a falunapi rendezvénysorozatot, és évről évre igyekeznek valamilyen újítással előrukkolni, és ilyen hozzáállással igyekszik munkatársaival egyengetni a falujuk mindennapjait is.

– Gunaras nagy vonzerővel bír a környékbeli fiatal családok számára, például a házvásárlási pályázatoknak köszönhetően is. A helyiek a Pobeda mezőgazdasági birtokon és a topolyai Dózsa sertéstelepen vállalnak munkát elsősorban. Persze az elvándorlás bennünket is sújt, de ebbe nem vagyunk hajlandóak beletörődni, és igyekszünk az adott körülmények között a lehető legjobban kijönni a helyzetből. Az egész régiót sújtó gazdasági-intézményes válság számunkra egészen közeli bizonyítékkal szolgál, hiszen a Gunaras melletti egykori moholi Völgyes, az első elnéptelenedett vajdasági falu emlékeztet bennünket arra, hogy mi vár ránk, ha nem figyelünk oda egymásra, az intézményeinkre. És úgy tűnik, hogy ez a hozzáállás meghozza az eredményét, sikeresen pályáztunk például az iskola és a tornaterem felújítására, ebben segítő kezekre találtunk a községi önkormányzatnál és a tartománynál is. Örömhír számunkra, hogy szeptembertől 21 elsős lesz a falu iskolájában – hallottuk Csorba Ottótól, majd a falunapi ünnepségen palacsinta illata csalogatott bennünket egyik asztalhoz. Miklós Erika tanítónő kezdeményezésére a leendő 2. osztályosok szülei – az ingyenes zsíros kenyeret kínáló asztal mellett – palacsintát sütöttek és árultak sikerrel, a bevételből pedig az osztálypénzt gyarapították a szorgos szülők, Pecze Karolina, Cetina Adrianna, Nyírádi Deák Csilla, Szabó Maja és Deli Melinda. A faluház és a helyi közösség épülete közötti zöld területen kézműveskedni lehetett, vagy ajándéktárgyakat vásárolni.

EMLÉKMÚZEUM NYÍLT

Szántó Arnold számtalan serlegéből, horgászkellékeiből és relikviáiból  testvére, Kovács  szántó Barbara és párja rendezett be emlékszobát a  faluházban (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Szántó Arnold számtalan serlegéből, horgászkellékeiből és relikviáiból testvére, Kovács szántó Barbara és párja rendezett be emlékszobát a faluházban (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A délutáni órákban megnyílt a Szántó Arnold Emlékmúzeum. Gunaras múlt évben elhunyt, néhai lelkes horgásza országos és nemzetközi szinten is öregbítette a falu hírnevét. Szántó Arnold számtalan serlegéből, horgászkellékeiből és relikviáiból testvére, Kovács Szántó Barbara és párja, Kovács Viktor rendezett be emlékszobát a faluházban. Barbara szeretettel mesélt arról a minimúzeumról, ami a tervek szerint egy-egy ünnep alkalmával nyitja majd meg ajtaját a látogatók előtt.

– Testvérem rövid élete alatt nagyon sok fényes sikert ért el a horgászversenyeken, megkockáztatom, hogy több százat begyűjtött – nyilatkozta Barbara, akitől beszélgetésünk ideje alatt is többen kértek egy-egy darabkát az emlékszobát felavató szalagból. A gunarasi Csuka Horgászegyesületnek alapítója is volt Szántó Arnold, és az emlékére berendezett szoba megnyitóján jelen volt a szervezet jelenlegi elnöke, Kádár József is.

– Egyesületünk tagjai a községi versenyekre járnak szerencsét próbálni, és szép eredményekkel büszkélkedhetnek, az idei falunapi versenyen is az első három helyezést mi szereztük meg – mondta. A sporthorgász-egyesület elnökétől azt is megtudtuk, hogy a falubeli pecások a faluhoz legközelebb a Svetićevói-tavon űzhetik hobbijukat. A tó állapotáról viszont nem sok jót hallottunk. Mint az elnök kifejtette, az illetékeseknek nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a környék egykori gyöngyszemére, ami egyre jobban elmocsarasodik, elveszítve halait.

A falunapon a gunarasi Kék Nefelejcs Kézimunkacsoport tagjai is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. Vezetőjük, Góbity Erzsébet elmondta, hogy jelenleg 26-an vannak, ebből ketten 10 év körüliek. A gunarasi falunapi forgatag csúcspontja Galambos Lajos, vagyis Lagzi Lajcsi föllépése volt, illetve a tűzijáték.