2024. április 25., csütörtök

Infrastrukturális beruházások az egészségügyben

A vajdasági kormány kiemelt stratégiai célkitűzése az egészségügy fejlesztése

A tartományi kormány költségvetéséből 262 millió dinárral támogatják hét egészségügyi intézmény beruházásait. A szerződéseket Đorđe Milićević tartományi kormányfőhelyettes és doc. dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár kedden a vajdasági kormányban adta át az egészségügyi intézmények vezetőinek.

Đorđe Milićević elmondása szerint az említett támogatási szerződések is arról tanúskodnak, hogy a tartományi kormány egyik fő stratégiai célkitűzésének tekinti az egészségügy fejlesztését. Ezen folyamatosan és intenzíven dolgoznak. Ezt támasztja alá az is, hogy az elmúlt két évben a tartományi költségvetésből 3,7 milliárd dinárt fordítottak az egészségügyre. A támogatások értéke az elmúlt években nem volt ilyen magas. A nagyobb infrastrukturális beruházásokban részesülők között van egyebek mellett a Pancsovai Közkórház, ennek teljes felújítási munkálataira a tartományi kormány korábban több mint 500 millió dinárt irányzott elő.
– A 2018-ra vonatkozóan szintén jelentős összegről számolhatunk be. Az egészségügyre 2,8 milliárd dinárt irányoztunk elő a tartományi költségvetésből. Ezt gyógyászati felszerelések vásárlására, különféle infrastrukturális beruházásokra, az intézmények felújítási munkálataira fordítjuk. Mindezzel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a pácienseknek megfelelő feltételeket teremtsünk az egészségügyi létesítményekben. Véleményem szerint mindezzel nagy lépést tettünk meg, és a jövőben is jelentősen hozzájárulunk majd az egészségügyi védelem színvonalának javításához Vajdaságban – emelte ki Đorđe Milićević.
Doc. dr. Zoran Gojković illetékes titkár hangsúlyozta, hogy jelenleg Vajdaságban szinte minden egészségügyi létesítményben zajlanak valamilyen munkálatok. A legszámottevőbb támogatást ezúttal a Vajdasági Klinikai Központ kapta, amely az egyik legnagyobb egészségügyi intézménynek számít Vajdaságban, ugyanakkor igen rossz az infrastrukturája.
Dr. Vasas Mihálynak, a Zentai Közkórház igazgatójának elmondása szerint 3 millió dinár értékben a CT-helyiség felújítására és berendezésére, valamint 20 millió dinár értékben az egész kórház felújítását részletező tervdokumentáció kidolgozására pályáztak.
– Az elavult infrastruktúrát, a szobák nagyságát, bizonyos részek kibővítését tervezzük. Jelenleg hat–nyolc ágyas kórtermeink vannak, az új terv szerint két-háromágyas szobákat irányoztunk elő, ezekhez szanitáris rész is tartozik majd. Minden épületünk több tíz éves, van, amelyik százéves, a szennyvízelvezetés, az elektromosság, a padlózat, minden elöregedett. Egy részét a kórháznak felújítottuk, megoldottuk a szigetelést és az ablakok cseréjét, de a kórház belső része igen rossz állapotban van. Éppen ezért ez nagyon nagy segítséget jelent – tette hozzá dr. Vasas Mihály.