2024. március 29., péntek
XXIV. ATLÉTIKAI EB, BERLIN

Hat méter magas színvonal

Armand Duplantis győztes ugrása (Fotó: Beta/AP)

Armand Duplantis győztes ugrása (Fotó: Beta/AP)

Noha a műsor csendes zárónapot jelzett, kiderült, hogy a berlini atlétikai Eb utolsó napja kimondottan érdekes és – ami még fontosabb – színvonalas lett. Szoros harc folyt az éremlista első helyéért is, végül a váltókban aratott győzelmekkel a britek (7, 5, 6) beérték a lengyeleket (7, 4, 1) az aranyérmek számát illetően, és a több ezüsttel léptek az élre, míg a harmadik helyre szorult németek (6, 7, 6) azzal vigasztalódhattak, hogy szám szerint a legtöbb érmet nyerték. Az Eb sikeres résztvevői között még kiemelhetjük a 3-3 aranyat nyert belgákat, görögöket és norvégeket, akik így jóval felülmúlták korábbi átlagukat.

A nap legerősebb száma a férfi rúdugrás volt. Bizonyítéknak talán annyi is elég lenne, hogy a francia veterán Renaud Lavillenie 595 centimétert ugrott, ami a korábbi Eb-ken csak kétszer nem lett volna elegendő az aranyra, ezúttal viszont csak bronzot ért. Remekelt két fiatal ugró. A 18 éves svéd Armand Duplantis 12 centivel javított egyéni csúcsán, a 605 centimétere pedig a minden idők második legjobb szabadtéri eredményének beállítása, aminél többet csak Szergej Bubka jegyzett. A 21 éves, orosz Timur Morgunov, aki sikertelen többtusázónak indult, 15 centit javított, és belépett a 6 méteresek klubjába.

Az Eb legsikeresebb sportolója Dina Asher-Smith brit vágtázónő lett három aranyéremmel, s nemcsak 100 és 200 méteren jegyezte az idény legjobbját, hanem a brit 4x100-as váltóval is.

Az utolsó nap tragikus alakja a 10 kilométeren bajnok, kenyai születésű, izraeli Chemtai Salpeter lett, aki másodikként futva egy körrel elnézte a hajrát, majd amikor ráeszmélt, hogy tévedett, hiába eredt a mezőny után, már nem érte be a dobogósokat. Kiderült, így is egyéni csúcsot futott, de annak sem örülhetett sokáig, mert felvétellel bizonyítható szabálysértést követett el, ezért utólag leléptették.

A következő Eb-t két héttel a tokiói nyári olimpia után, 2020 augusztusa végén, Párizsban rendezik meg.