2024. április 25., csütörtök

„Diák-Oscart” nyerhet az Ostrom

Az idén Kovács István, zentai származású magyarországi filmrendező legújabb filmje is indul a diák-Oscarként emlegetett Student Academy Awards díjért, amelyet 2018-ban negyvenötödik alkalommal osztanak ki.

A 23 perces Ostrom 1994-ben, Szarajevóban játszódik, főhőse pedig egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, hogy hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes és felettébb merész tervéről pedig senki sem tudja lebeszélni – áll a film szinopszisában.

Az alkotás főbb szerepeit Vedrana Božinović, Mirela Lambić, Radoje Čupić és Nenad Pecinar alakítják, de a filmben feltűnik Trill Zsolt és Keszég László is. A film Magyarországon a Friss Hús fesztiválon debütált, a nemzetközi premierjét pedig a jelenleg zajló Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon rendezik meg.

Maga az alkotás egyébként a 32 éves vajdasági származású filmrendező diplomafilmje a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán, ahol Enyedi Ildikó volt az osztályfőnöke, korábban pedig Szász János és Janisch Attila hároméves filmrendező-alapképzésén tanult, s itt a Betonzaj című diplomafilmjével hívta fel magára a figyelmet. Ezt követően az 1992-es oromhegyesi béketiltakozásról készített játékfilmes elemeket is tartalmazó dokut Lázadó asszonyok címmel, majd pedig az első világháborús történetet elmesélő Szürke senkik című filmet rendezte.