2024. március 28., csütörtök

Pop és porverés

Véget ért a Sziget Fesztivál

A ma hajnali órákban véget ért a térség legnagyobb (és vélhetően legdrágább) zenei rendezvénye, a Sziget, amely idén a saját magának felfüggesztett rudat is megugorva az utóbbi évek egyik legnépszerűbb fesztiválműsor-tervével állt ki az egyre növekvő közönség elé. Több teltházas nap, idejekorán semmivé váló belépőjegycsomagok, óriási tumultus az utcákon és még nagyobb lenn a Nagyszínpad előtt – ezek voltak a Sziget 2018 végórái.

A tömeg jó része szombaton érkezett és bár némi rosálás minden bizonnyal lezajlott benne (nem valószínű, hogy a Shawn Mendesért rajongó kislányok ugyanúgy belépőt váltottak Alex Turnerékre is), a mennyiségen e mozgásokat nehéz volt észrevenni. Az esti órákban kiérkezők szó szerint nagy port vertek fel, minden bár megtelt, minden helyszínen ott táncolt valaki, minden szegletben hamisítatlan Sziget-hangulat.

Ezért természetesen a line-up a ludas: a vasárnap este szupersztárja a koszovói albán származású Dua Lipa volt, aki ugyan popcsillag, és aki élesen levált az est addigi, balladás-rockos hangulatáról, mégis a legnagyobb tömeget mozdította ki a Hajógyárira. A jelenleg épp One Kiss című dalával arató énekesnő nem okozott csalódást, korrekt, igen élvezhető koncertet rittyentett. Az estét egyébként a Halott Pénz kezdte meg a Nagyszínpadon, lassan tradicionálissá váló délutáni fellépésével, amelyen lassan tradicionálisan csak két feldolgozás okozott nagyobb közönségsikert. Őket az izlandi Kaleo követte, stílusos, bluesos hangulatú nagykoncerttel, majd Liam Gallegher hozott ízelítőt saját új albumának és az Oasis legnagyobb slágereinek keverékéből.

A szombat és a vasárnap az utolsó pillanatokban jelentett teltházat a Sziget online-felületein, a hétfő azonban már hetek óta az volt. Ekkor egy másik réteg perdült át a K-hídon – ők nyilván elsősorban Shawn Mendesért és Kygoért rajongva tódultak ki a szabadság szigetére, és ők valószínűleg nem is csalódtak. Csak a kissé nagyobb eredetiséget elvárók szerettek volna egy kicsit színesebb hangversenyt az uncsi popot variáló szépfiúcskától, Kygotól pedig egy olyan DJ-szettet, amit végre meg lehet különböztetni a hat másik épp turnézó szuperlemezlovasétól. (Komolyan azt mondja nekem valaki, hogy hallásra meg lehetne mondani, ki pörgeti a lemezt épp: Kygo vagy mondjuk Calvin Harris?) A Nagyszínpadot MØ mentette meg, akinek egyrészt szülinapja volt, amiről a rajongók táblákkal és virágokkal emlékeztek meg, másrészt pedig iszonyú erős jelenléte: kellemes és energikus koncert a késő délutáni forróságban. Őt a halk, nyugodt dallamokat toló Milky Chance vezette fel.

Kedden aztán az „igazi” fesztiválközönségé lehetett a Dan Panaitescuról elnevezett fő helyszín: a Gogol Bordello igazi visszatérője a Szigetnek, a Blossoms ideális délutáni lazulás, a The War on Drugs nevű amerikai indie rock-formáció pedig már behajtósáv volt a mindenki által remegve várt Arctic Monkeys zenekarnak.

Az utolsó napot az A38-as, idén először nem belépőkorlátokkal szigorított, hanem minden irányban nyitott cirkuszsátrával hívogató helyszínen a Nothing But Thieves indította meg, az est sztárjai pedig az idei EXITen is szép alternatív koncertet varázsoló Fever Ray, később pedig a szintén az idei EXIT fősodrából idekeveredő Delta Heavy voltak. A Petőfi Rádió sátrában az Esti Kornél , a Kiscsillag és a Sziget egyik legrégebbi hagyományaként Müller Péter Sziámi szórakoztatták a magyar ajkú közönséget.