2024. április 24., szerda

Fiatalok autókat gyújtottak fel és kővel dobáltak rendőröket Svédországban

Fiatalok felgyújtottak többtucatnyi autót két svéd városban, Göteborgban és Trollhattanban, utóbbiban kővel dobálták a rendőröket - jelentette hétfő este a helyi média.

Csak Göteborgban 88 gépkocsit tettek tönkre, illetve rongáltak meg - közölte a rendőrség. A várostól 70 kilométerrel északra lévő Trollhattanban hasonló incidensek történtek, ráadásul ott a randalírozó fiatalok kővel dobálták a rendőröket. Szemtanúk elmondták, hogy a tetteseken sötét, csuklyás ruha volt.
Hans Lippens rendőrségi szóvivő szerint mivel a gyújtogatások rövid idő leforgása alatt történtek, nem zárható ki a kapcsolat köztük.
Arról nem érkezett jelentés, hogy bárki megsérült volna, de a gyújtogatások lekötötték a rendőri erőket és adtak munkát a kárelhárítóknak is, nem is beszélve a helybéli lakosok rémületéről.
Stefan Löfven svéd miniszterelnök kemény szavakkal ostorozta a gyújtogatókat.
"Mit műveltek?" - kérdezte tőlük egy svéd rádióban nyilatkozva. Löfven nem rejtette véka alá, hogy - mint fogalmazott - "valóban őrületbe kergették" az éjszakai események. Szerinte a svéd társadalomnak kemény választ kell adnia a történtekre.