2024. április 20., szombat

Népszavazást javasolnak Ausztráliában a bevándorlásról

Heves bírálatot váltott ki kedden az északkelet-ausztráliai Queensland szenátorának, Fraser Anningnek első parlamenti beszédében elhangzott kijelentése, miszerint "végső megoldásként" népszavazást javasolt a muszlimok bevándorlásának a kérdésében.

"Miközben nem minden muszlim terrorista, a mai terroristák mindegyike bizonnyal muszlim, szóval miért akarna bárki is többet idehozni belőlük?" - fogalmazott a queensland-i szenátor. "A végső megoldás a bevándorlás problémájára természetesen a népszavazás" - mondta Anning, referendum kiírására szólítva fel az ügyben. Anning szóhasználata nagy felháborodást keltett a képviselők körében.

A náci vezetés 1942. január 20-án a wannsee-i konferencián döntött a zsidókérdés "végső megoldásáról" (Endlösung), a 11 milliós európai zsidóság megsemmisítéséről. "Bevándorlókra, különösen muszlim bevándorlókra utalni ugyanazzal a nyelvezettel, amelyet a nácik használtak az európai zsidóság megsemmisítésére a holokauszt idején, hitvány, rasszista, bigott és semmi keresnivalója nincs társadalmunkban, a parlamentünkről nem is beszélve" - mondta Richard di Natale, az ausztráliai Zöldek vezetője. "Fraser Anning megjegyzései a bevándorlásról nem tükrözik sem a kormány, sem a tisztességes ausztrálok nézeteit.

Mindig is megkülönböztetéstől mentes bevándorlási programot fogunk követni" - jelentette ki Alan Tudge állampolgársági és multikulturális ügyekért felelős ausztrál miniszter. A népszámlálási adatok szerint Ausztrália 24 millió lakosának mintegy 2,2 százaléka muszlim.