2024. április 20., szombat

14 gyanúsítottat vettek őrizetbe eddig a Maduro elleni dróntámadással összefüggésben

A venezuelai hatóságok 14 embert, köztük két katonai tisztségviselőt vettek őrizetbe eddig a Nicolás Maduro elnök elleni dróntámadással összefüggésben - közölte kedden Tarek William Saab venezuelai főügyész egy sajtótájékoztatón Caracasban.

A 34 érintett közül 14-et vettek őrizetbe, őket az ügyészség már bíróság elé állította és vád alá helyezte - mondta Saab.

A venezuelai főügyész elmondása szerint a gyanúsítottak között van Pedro Javier Zambrano ezredes és Alejandro Pérez Gamez, a Nemzetőrség (GNB) dandártábornoka is. Őket több gyanúsítottal, közöttük Juan Requesens ellenzéki képviselővel együtt hétfőn állították bíróság elé.

A támadás augusztus elején, a GNB fennállásának 81. évfordulója alkalmából tartott caracasi rendezvényen, Maduro beszéde közben történt. Két, robbanóanyaggal megrakott drónt irányítottak a rendezvény helyszíne fölé. Egyiket a biztonsági erők eltérítették, míg a másik magától lezuhant, egy lakóháznak ütközött. A GNB hét tagja megsebesült, az elnök és az ország felső vezetésének tagjai azonban sértetlenek maradtak.

A venezuelai hatóságok szerint "bogotái" és "floridai" pénzemberek 50 millió dollárt (csaknem 14,25 milliárd forintot) ígértek a csoportnak Maduro meggyilkolásáért cserébe.

Maduro bírálói szerint az elnök arra használja fel az incidenst, hogy elhallgattassa az eltérő véleményeket, és bebetonozza hatalmát.
A venezuelai államfő szerint kormánya áldozata egy "gazdasági háborúnak", amelyet ellenzéki aktivisták vezetnek, és amelyet Washington támogat.

Venezuela több mint két éve súlyos politikai és gazdasági válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, tavaly augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Tavaly áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezeken több mint százan vesztették életüket.