2024. április 25., csütörtök

Hazugságra épített jövő

Oroszország minden olyan, Koszovóval kapcsolatos megoldást elfogad, ami megfelelő Szerbia számára

Koszovó státusával kapcsolatban Oroszország következetes és nem másítja meg eddigi álláspontját, ami igencsak ritka magatartás a nemzetközi színtéren – húzta alá Marija Zaharova, az orosz Külügyminisztérium sajtóosztályának igazgatója a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva. A politikus szavai szerint Koszovó témájában Oroszország a nemzetközi jogra, Szerbia szuverenitásának és jogrendszerének a szavatolására, továbbá Szerbia és a szerb nép érdekeinek a tiszteletben tartására támaszkodik.

Zaharova cáfolta, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő és Donald Trump amerikai elnök közelmúltban tartott találkozójukon Koszovó területi felosztásának a lehetőségéről is tárgyaltak, újfent kiemelvén, hogy Koszovó témájában Oroszország eddig is következetes volt és a jövőben is az marad.

Marija Zaharova: Moszkva következetes Koszovó státusával kapcsolatban (Fotó: Beta)

– Számunkra nem vitás, hogy milyen szempontok figyelembe vételével kell Koszovó kérdését és helyzetét értékelni. Nem szabad megfeledkezni az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatáról, amely továbbra is hatályban marad. Erre különösképpen azokat az államokat szeretném emlékeztetni, amelyek egyébként nem győzik hangsúlyozni a nemzetközi jog tiszteletben tartásának fontosságát. Mindemellett nem szabad megfeledkeznünk Szerbia szuverenitásáról és jogrendszeréről, illetve a jogrendszer részét képező jogszabályokról. Ha valamelyik állam a demokrácia alapelveire összpontosít és a tiszteletben tartását sürgeti, akkor úgy illene, hogy ez az ország Szerbia szuverenitását és jogrendszerét is tiszteletben tartsa. Harmadsorban pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy mi áll Szerbia és a szerb nép érdekében. Ezért Oroszország minden olyan, Koszovóval kapcsolatos megoldást elfogad, amit Szerbia is megfelelőnek tart. Tíz év telt el azóta, hogy Koszovó függetlenítette magát Szerbiától. Eddig több mint száz állam ismerte el Koszovó függetlenségét és segítette Koszovót mind politikai, mind pénzbeli támogatást nyújtva. A jövőt nem hazugságokra támaszkodva építik, ám Koszovó jövőjét éppen így alakították és alakítják. Az USA azt próbálta elhitetni a világgal, hogy Koszovó a népszavazás után különült el Szerbiától, viszont jól tudjuk, hogy semmiféle referendumot nem szerveztek – taglalta Zaharova.

Az orosz Külügyminisztérium sajtóosztályának igazgatója Ivica Dačić, szerb külügyminiszter meghívására érkezett a múlt hét végén Szerbiába. A felek először Belgrádban tárgyaltak, majd Dačić meginvitálta vendégét a Moszkva Hotel cukrászdájába, hogy együtt fogyasszák el annak egyik specialitását, a Moszkva szeletet, majd ezt követően Gučába utaztak a rézfúvósok hagyományos fesztiváljára. Zaharova állítólag roppant élvezte a kirándulást, szavai szerint olyan arcát láthatta Szerbiának, amelyet eddig nem volt lehetősége megismerni.