2024. április 20., szombat

Mit csinálna Szerbia Koszovóval?

Milorad Dodik a szerbek lakta községek Szerbiába való integrálását tartja a legfontosabb célnak

Koszovó, az albánok és a szerbek esetleges egymástól való elkülönítésének, illetve a Koszovó és a Szerbia közötti területcsere témájában Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke azon az állásponton van, hogy Szerbia igyekezzen megszerezni a javarészt szerbek lakta négy északi helyi önkormányzatot. Dodik emellett fontosnak tartja a Koszovóban élő szerbek védelmét, továbbá az egyházi vagyon megőrzését, valamint jogosnak tartja, hogy Szerbia utóbbi számára területenkívüliséget követeljen Koszovótól.

Dodik szerint az első és legfontosabb cél a szerbek lakta koszovói községek integrálása Szerbiába (Fotó: Beta)

Dodik szerint az első és legfontosabb cél a szerbek lakta koszovói községek integrálása Szerbiába (Fotó: Beta)

Eljött az idő, hogy Szerbia hosszú és rövid távú tervekkel álljon elő – emelte ki Dodik, mondván: a szerb vezetés és a nép ott hibázik, hogy egyedül arról folytat eszmecserét, hogy mit adjon a másik félnek és mit ne. Szerbiának kérnie is kell – nyomatékosította a politikus, aki szerint a legfontosabb cél a szerbek lakta koszovói községek integrálása Szerbiába.

– Aleksandar Vučićnak sikerült Koszovó témájára irányítani a közérdeklődést. Ezzel a kérdéssel hosszú éveken át senki nem foglalkozott, mindenki érdektelenül viszonyult a koszovói problémához. Most olyan helyzetben vagyunk, hogy el is érhetünk valamit. Az USA-ban és az EU-ban jellemző aktuális politikai folyamatok is Szerbia malmára hajtják a vizet. A világ nagyhatalmainak a politikai elitjéből távoztak bizonyos személyek, például napjaink USA-ja nem ugyanaz, mint Clinton idejében volt. Szerbiának arra a hipotetikus kérdésre is őszintén lenne érdemes válaszolnia, hogy képes lenne-e visszafogadni Koszovót? Mit tenne, ha Koszovó esetleg ismét csatlakozna Szerbiához és a politikai rendszerbe bekerülnének az albánoknak szavatolt politikai jogok? Erről csak kevesen hajlandók eszmecserét folytatni, pedig érdemes lenne – taglalta a Blic napilapnak nyilatkozva Dodik.

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke szerint a szerb nép történelmi rákfenéje az árulás, a megadás és a túlzott patriotizmus. Dodik szavai szerint Koszovó témájában racionalitásra van szükség, majd megismételte korábbi álláspontját, hogy továbbra sem állt el abbéli szándékától, hogy a boszniai Szerb Köztársaság egy napon elszakadjon Bosznia-Hercegovinától, de nem háború árán.