2024. április 23., kedd

Még nem téma a minimálbér

Amíg a szakszervezetek 10 százalék feletti, addig a munkaadók 10 százalék alatti emelést javasolnak

Tegnap a kormány szociális-gazdasági tanácsának ülése után, amelynek témája a munkabiztonság és az egészség megőrzését célzó törvény módosítása volt, újságírói kérdésre Zoran Đorđević munkaügyi és szociális-védelmi miniszter kiemelte, hogy a kormány nem kezdte el a tárgyalásokat a szakszervezetekkel és a munkaadókkal a minimálbér növeléséről.

A napokban a szakszervezetek képviselői és a Munkaadók Uniójának képviselői ellentétes álláspontra helyezkedtek a minimális órabért illetően, hiszen amellett, hogy mindkét fél megegyezett abban, hogy emelésre van szükség, a szakszervezetek a fogyasztói kosár ára mellett érvelnek, ami véleményük szerint megköveteli, hogy mintegy 209 dinárra emeljék a minimális órabért, a munkaadók a gazdaság további megerősödését várná meg a minimálbér nagyobb emelésével, hiszen mint arra rámutattak, a minimális munkabér megköveteli a többi fizetés emelését is, ez viszont már akkora terheket róna a munkaadókra, amiket ilyen törékeny gazdasági körülmények között nem bírnának el.

– Arra számítunk, hogy a minimális órabérrel kapcsolatos javaslat a szociális-gazdasági tanács szeptemberi ülésén szerepel majd napirenden – emelte ki Đorđević.

A reprezentatív szakszervezetek legutóbbi bejelentése szerint ők a minimálbér legalább 10 és legfeljebb 23-24 százalékos emelését fogják kérni (ez megközelítőleg 157–176 dinárt tesz ki). A munkaadók szerint azonban az órabér növelésének összhangban kell lennie a GDP emelkedésével és az inflációval, vagyis véleményük szerint az órabérnek 10 százalék alatt kell maradnia.

Jelenleg Szerbiában a minimális órabér 143 dinár, vagyis a havi kereset átlag 24.882 dinárt tesz ki. Ennyi pénzt a munkájáért havonta megközelítőleg 350 ezer munkás kap, közülük mintegy 30 ezren a közszférában dolgoznak.

Ha a szociális-gazdasági tanács tagjai, így a szakszervezetek, a munkaadók és a kormány tagjai nem jutnak közös nevezőre a minimális munkabért illetően, szeptember közepén a kormány hoz döntést ebben az ügyben.