2024. április 25., csütörtök

Európai értékek nyomában

Véget ért a testvérvárosi találkozó Zentán

Lezajlott hétvégén az Európa a polgárokért testvérvárosi találkozó Zentán. Az Európai Unió által támogatott rendezvényen öt ország összesen hat városa képviseltette magát. A programmal az Unió részben a társadalmi felelősségvállalást, részben az EU ügyeiről szóló vitákat igyekszik támogatni.

A szolidaritás falu a gyerekek számára is izgalmas szórakozást nyújtott (Gruik Zsuzsa felvétele)

A szolidaritás falu a gyerekek számára is izgalmas szórakozást nyújtott (Gruik Zsuzsa felvétele)

A péntek esti kötetlen ismerkedést követően a szombati nap folyamán került sor a résztvevők közti kapcsolatok erősítésére. Délelőtt három helyszínen egy-egy témát dolgoztak föl a testvérvárosok. Sor került a generációk közti párbeszéd, a nemek közti esélyegyenlőség és az Európai Unió aktuális kérdéseinek megvitatására is. Az egyes témákat két-két testvérvárosi küldöttség közreműködésével járták körül, ezzel is elősegítve a kapcsolatépítést. Az egyes témákat rövid előadás vezette föl, ezt követte az interaktív beszélgetés és vita. A műhelymunkák talán legfontosabb tanulsága, hogy bár vannak ellentétek és nehézségek, de mindig meg lehet találni azt a közös pontot, amelynek nyomán elindulhat a párbeszéd.

Bár sokszor azt hihetjük, hogy szolidaritás terén egész Európa előttünk lohol, a valóság néha mást mutat. Megtudhattuk például, hogy Szerbiában viszonylag magas a női parlamenti képviselők aránya, ugyanakkor az is kiderült, hogy külföldön univerzális kulcsokat gyártanak a mozgássérültek számára, akik így hozzáférhetnek a számukra kijelölt összes mosdóhoz és lifthez – ettől mi még nagyon messze vagyunk. Kecskés Viktor, aki a projektben mint moderátor vesz részt, hangsúlyozta, hogy Vajdaság mindig is nyitott volt, és a huszonhárom különböző nemzet tagjai „kicsi Európaként” tekintenek magukra.

Ostojin Olivér, a projekt koordinátora elmondta, hogy a rendezvény célkeresztjében a civil szervezetek álltak, ezért igyekeztek minél több lehetőséget teremteni az ismerkedésre.

– A délelőtti műhelymunkákat követően a résztvevők a szolidaritás falun vettek részt, ahol zentai civil szervezetek munkájával ismerkedhettek meg. Itt gyümölcsöző kapcsolatok kialakítására volt lehetőség, hiszen a testvérvárosok küldöttségei hasonló profillal rendelkeznek, mint a kiállító zentai szervezetek. Mivel a projekt egyik célja a szolidaritás erősítése, így olyan civil szervezeteket hívtunk meg, akik ezt a vonalat képviselik. Így fogyatékkal élőkkel vagy gyerekekkel foglalkozó szervezetek mellett jelen voltak természet- és környezetvédelmi és önkéntességet támogató szervezetek is. Arra is figyeltünk, hogy a vendégeink minél többet megismerjenek Zentából: az egyes testvérvárosok képviselői minden étkezésére más-más vendéglőben került sor, így megízlelhették a zentai magyar házias konyhát és a hagyományos szerb ételeket is. Próbáltunk minél színesebb gasztronómiai élményt nyújtani számukra.

A koordinátor elmondta azt is, hogy a projekt teljes költségvetése huszonnégyezer euró, ennek legnagyobb részét a vendégek étkeztetésére és elszállásolására költötték.

– A projekthez vásárolt eszközöket, például a sátrakat, sörasztalokat, sörpadokat, zászlókat, a rendezvény után is használni fogjuk még az elkövetkező fesztiválokon, a kapcsolatépítés mellett tehát konkrét, kézzelfogható eredményt is föl tudunk mutatni. A projekt további haszna, hogy lehetőséget teremtett a civil szervezeteknek a bemutatkozásra, tevékenységeik népszerűsítésére, esetleg új tagok toborzására is.