2024. április 20., szombat

Határok nélküli ünnep

Kúla község magyarsága több rendezvény keretében emlékezik meg Szent István királyról. Augusztus 18-án szervezett utazás keretében részt vesznek a Szabadkán és Palicson rendezendő vajdasági központi rendezvényen.
Kúlán, augusztus 19-én a Szent György katolikus templomban Juhász György esperesplébános megemlékező szentmisét szolgáltat, amelynek keretében megáldják az új kenyeret is, 20-án pedig Kalocsán ünnepelnek.
Az egykori kalocsai érsekséghez tartozó Kúla, valamint a Bács-Kiskun megyéhez tartozó Kalocsa település 2010. június 25-én kötött testvérvárosi megállapodás. Azóta rendszeresen látogatják egymás rendezvényeit, amely augusztus 20-án sem lesz máshogy.
A kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár mint szervező meghívót továbbított Kúla önkormányzata, a Népkör MMK és a Szent György-parókia esperese részére, hogy jelenlétükkel, fellépésükkel tegyék szebbé, teljesebbé a Szent István-napi rendezvényt.
A program a délelőtti órákban ünnepi testületi ülés és kitüntető díjak átadásával kezdődik, majd dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek Szent István tiszteletére szentmisét mutat be, amelyet koszorúzás követ az országzászlónál.
Sor kerül sajtótájékoztatóra is a tavaly megálmodott és megnyert Kalocsa–Kúla Interreg-IPA európi uniós testvérvásosi pályázatról. A testvérvárosi kapcsolatok elmélyítése abban is megmutatkozik, hogy 2017-ben közös pályázatot adott be a két település kulturális fejlesztésekre; erről többet hallhatunk majd a tájékoztatón.
A délutáni ünnepi szentmisét Juhász György kúlai esperesplébános mutatja be a Szent István király templomban, a Népkör MMK vegyes kórus és a kalocsai kamarakórus közös bemutatót tart a kenyérszentelési programrész keretében, az új kenyeret Juhász György esperesplébános áldja meg.
De lesz még fáklyás csónakfelvonulás a Vajas-csatornán, tűzijáték és koncert is Kalocsán.